TŪRISMA BIZNESS | Bizness

KM: ieguldījumi kultūras mantojumā ir būtisks faktors reģionu ilgtspējīgai attīstībai

Otrdien, 12. novembrī, Ministru kabineta izbraukuma sēdē Alūksnē Kultūras ministrija sniedza pārskatu pār Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanai un attīstībai piesaistīto līdzfinansējumu no Eiropas finanšu instrumentiem, kā arī ilustrēja šo ieguldījumu būtisko lomu reģionu ilgtspējīgā attīstībā un kultūras piedāvājuma kvalitātes pieaugumā.

Kopumā Kultūras ministrijas pārraudzībā Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanai un attīstīšanai kopš 2007. gada īstenotas trīs vērienīgas atbalsta programmas, piesaistot ārvalstu finanšu instrumentu atbalstu vairāk nekā 198 milj. eiro apmērā.

No 2007. līdz 2013. gadam, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu gandrīz 49 milj. eiro apmērā, kopumā tika īstenoti projekti 25 kultūrvides objektos visā Latvijā. Lielākie no tiem – trīs reģionālo koncertzāļu būves – Latgales vēstniecība “GORS”, Vidzemes koncertzāle Cēsīs un koncertzāle „Lielais Dzintars” Liepājā. Tāpat programmas ietvaros veikti būtiski ieguldījumi piecos sociālekonomiski īpaši nozīmīgos objektos, tai skaitā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijā un Daugavpils Marka Rotko Mākslas centrā izveidē. Savukārt 17 projektu ietvaros atbalsts tika sniegts privātīpašumā esošo kultūras pieminekļu saglabāšanai, tai skaitā visām lielākajām Latvijas konfesijām piederošu nozīmīgu dievnamu atjaunošanai visā Latvijas teritorijā.

Ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta atbalstu 6,2 milj. eiro apmērā laikā no 2009. līdz 2014. gadam Latvijā jaunā kvalitātē atdzimuši astoņi kultūras mantojuma objekti, starp tiem Raiņa muzejs “Tadenava”, Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā un māja Rīgā, ostas noliktavas ēka Brīvdabas muzejā, Ludzas lielā sinagoga un Rēzeknes Zaļā sinagoga.

Savukārt šajā plānošanas periodā, laikā no 2014. līdz 2020. gadam, ERAF līdzfinansējums 143,5 milj. eiro apmērā ļauj visā Latvijā atjaunot vairāk nekā 60 kultūrvēstures vietas – pilis un pilsdrupas, muižas, baznīcas, dabas takas, brīvdabas estrādes, industriālā mantojuma ēkas – un radīt tajās jaunus, mūsdienīgus tūrisma pakalpojumus. Savukārt Rīgā ar ERAF līdzfinansējumu top pieci lieli projekti, kas ar kultūras un sporta funkciju ļaus iedzīvināt degradētās Rīgas teritorijas.

Daudzu īstenoto projektu piemēri liecina par pārliecinošu pozitīvu ietekmi uz teritorijas ekonomisko aktivitāti, tūristu plūsmas, kā arī kultūras patēriņa pieaugumam veicinot apkārtnes uzņēmumu attīstību.

Piesaistītais līdzfinansējums ļāvis īstenot projektus, kas augstu novērtēti Latvijā un starptautiski. Tā, piemēram, par jauno ekspozīciju Alūksnes stacijas bagāžas šķūnī dizaina birojs “H2E” 2019. gadā saņēma SEGD Global Design Awards galveno balvu „Best of Show” un arī balvu kategorijā „Global Design Honor Awards”. Starptautiskus apbalvojumus saņēmuši arī tādi projekti kā Raiņa muzejs “Tadenava”, Daugavpils cietoksnis un Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37918901sec.