TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Eiropas mantojuma dienā – saruna par būvkultūru Turaidas vēsturiskajā centrā

26. septembrī plkst. 15.00 Eiropas mantojuma dienu ietvaros Turaidas muzejrezervāts aicina uz tikšanos “Gadsimtos radītām vērtībām jāizrāda cieņa. Saruna par būvkultūru Turaidas vēsturiskajā centrā”.

Sarunā piedalīsies arhitekts Artūrs Lapiņš, etnogrāfs, Dr.hist. Mārtiņš Kuplais, seno guļbūvju un jumtu restaurācijas eksperts, SIA “Balga” valdes priekšsēdētājs Ilmārs Glāzers, SIA “RERE Meistari" projektu un būvdarbu vadītājs Andris Sausiņš. Sarunu un ekskursiju muižas saimnieciskajā centrā vadīs  Turaidas muzejrezervāta direktores vietnieks pieminekļu saglabāšanas un infrastruktūras jautājumos Dainis Linmeijers.

Eiropas mantojuma dienu tēma Latvijā šogad ir īpaši konceptuāla – Būvkultūra. Pasākumi notiks no 25. līdz 27 septembrim, apvienojot vairāk nekā 30 kultūras mantojuma objektus, kurus nesaista kāda tipoloģiska vai funkcionāla pazīme, bet gan to tapšanas, uzturēšanas un pilnvērtīgas dzīves īpašs novērtējums. “Turaidas vēsturiskajā centrā ietilpst gandrīz visi Latvijas kultūrvēsturisko centru elementi: pilskalns ar koka pils pamatiem, viduslaiku mūra pils, baznīca, kapsēta, muižas ēkas, kolhoza centrs, visapkārt – parks, dīķu sistēma, apstādījumi ceļi, celiņi, takas, un to visu vieno kultūrvēsturiskā ainava. Esošo ēku-pieminekļu saglabāšanas garants ir to izmantošana atbilstoši pieminekļu raksturam, respektējot ne tikai ēkas, bet arī ar šo ēku saistīto izmantošanas vēsturi un saturu. Ēkas-pieminekļi nav atdalāmi no vēstures, kuras liecinieki tie ir, un no vides, kurā tie atrodas”, stāsta Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne.

Kā ēkas Turaidas vēsturiskajā centrā tiek pētītas un dokumentētas, saglabātas un atjaunotas, par to sarunā stāstīs eksperti, kas visi piedalījušies Turaidas vēsturisko ēku saglabāšanas procesā, un ēkas-pieminekļi ir īpašs piemērs mantojuma saglabāšanas labās prakses tradīcijām, kur gadsimtos radītām vērtībām tiek izrādīta cieņa.

“Tieši par atbildīgiem pasūtītājiem un saimniekiem, par radošiem un tālejoši domājošiem arhitektiem būs būvkultūras stāsti šī gada Eiropas mantojuma dienās – lai mēs kopīgi veidotu labdabīgu vidi šodienai un nākotnes pieminekļus nākotnei, lai neizsmeltu resursus, tukši nedižotos, strādājot gūtu prieku un rezultātā vairotu vidi, kurā pagātnes smalkā substance veido stingrus pamatus šodienai”, vēsta Nacionālās kultūras mantojuma pārvalde, kas ir Eiropas kultūras mantojuma dienu rīkotāja Latvijā.

Dalība pasākumā bez maksas. Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc lūgums pieteikties pa tālruni 26572142 vai e-pastu: [email protected]


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 23.03.2024 Atvērtā ekskursija Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām ikvienu interesentu doties aizraujošā ekskursijā pa Līgatni un iepazīt Līgatnes auduma-tūbas stāstu! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78021908sec.