TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Precīzāk regulēs teritorijas atļauto izmantošanu Ragakāpas dabas parkā

Lai zinātniski pamatoti noteiktu aizsargājamās dabas teritorijas atļauto izmantošanu, tādējādi saglabājot teritorijai tās raksturīgo ainavu un esošās dabas vērtības, ir sagatavoti dabas parka ‘”Ragakāpa” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”


Ragakāpas dabas parks atrodas Jūrmalas pilsētā, Lielupes grīvas kreisajā krastā un tas izveidots piekrastes kāpu un mežaino piejūras kāpu aizsardzībai. Pati Ragakāpa ir 12 līdz 17 metru augsts smilšu valnis un tā ir viens no Latvijā ilgstošāk aizsargātajiem dabas objektiem. Aizsargājamā ģeoloģiskā objekta statuss Ragakāpai noteikts jau 1962. gadā.


Dabas parka teritorijā atrodas ne tikai viena no augstākajām kāpām Latvijā, pludmales daļu raksturo lielu ainavisko dažādību: šeit var novērot dažādas kāpu attīstības stadijas, sākot ar embrionālajām kāpām, kur smilšu sanesumu valnīšos iesakņojas pirmie augi. Tam seko pirmais un vietām arī otrais priekškāpu valnis, kuru jau sedz daudzgadīgu augu sugu stāvs, līdz pat mežainajām piejūras kāpām, kur smilšu kustību aptur jau pieauguši priežu meži. Savukārt lielākā daļa mežaudžu ir bioloģiski augstvērtīgas un to vecums vietām pārsniedz 300 gadu vecumu, kas norāda uz šo mežu ilglaicību un augsto bioloģisko vērtību. Tās ir dzīvotnes vairākām augu un dzīvnieku sugām, piemēram, ziemeļu linneja (Linnaea borealis), priežu sveķotājkoksngrauzis (Nothorina muricata), dižais sprakšķis (Steganostus rufus), kas dzīvo tikai  ilgstošā un nepārtrauktā meža ekosistēmā.


Pateicoties dabas un ainavas daudzveidībai, dabas parks ir viens no nozīmīgākajiem un visapmeklētākajiem tūrisma un rekreācijas objektiem Jūrmalā. Apmeklētājiem ir ierīkota dabas taka ar informatīviem stendiem, bet teritorijas kultūrvēsturisko mantojumu var atklāt blakus esošajā Jūrmalas brīvdabas muzejā.


Gan ilgtermiņa, gan īstermiņa mērķu sasniegšanai Dabas aizsardzības pārvalde dabas skaitīšanas ietvaros izstrādājusi dabas parka “Ragakāpa” dabas aizsardzības plānu, bet Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Dabas parka “Ragakāpa” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”. Noteikumu projekts izstrādāts, pamatojoties uz dabas parka “Ragakāpa”  dabas aizsardzības plānā 2019. – 2031. gadam iekļautajiem priekšlikumiem, lai noteiktu teritorijas aizsardzības, izmantošanas un apsaimniekošanas tiesisko regulējumu.


Lai nodrošinātu dabas vērtību aizsardzību un teritorijas apsaimniekošanas pasākumu īstenošanu, kā arī saskaņotu teritorijas izmantošanas nosacījumus, noteikumu projekts paredz dabas parkā noteikt trīs funkcionālās zonas: dabas lieguma zonu, dabas parka zonu un neitrālo zonu.


Salīdzinot ar spēkā esošo regulējumu, jaunie nosacījumi paredz galvenās cirtes aizliegumu ne tikai dabas lieguma zonā, bet arī dabas parka zonā, jo lielākajā daļa tajā esošo mežaudžu vecums pārsniedz galvenās cirtes pieļaujamo vecumu priežu audzēs, kā arī tajās noteikts īpaši aizsargājamais biotops – Mežainas piejūras kāpas, kurā nav pieļaujams veikt galveno cirti. Noteikumu projektā ir precizēti nosacījumi sanitāro ciršu veikšanai visā dabas parka teritorijā. Paredzēts arī, ka ar Dabas aizsardzības pārvaldes atļauju pieļaujama zemes lietošanas kategorijas maiņa un ar to saistītie darbi īpaši aizsargājamo sugu dzīvotņu un īpaši aizsargājamo biotopu atjaunošanas un saglabāšanas, publiski pieejamas, dabas tūrisma un izziņas infrastruktūras objektu un inženierbūvju, tai skaitā ceļu un veloceliņu, atjaunošanas un pārbūves pasākumu realizācijai.


Ikviens interesents ar noteikumu projektu var iepazīties Dabas aizsardzības pārvaldes tīmekļa vietnē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55410409sec.