TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

34% Latvijas iedzīvotāju ir svarīgi, lai ātrās ēdināšanas restorānos būtu pieejami veģetārie ēdieni

Ātrās ēdināšanas restorānu sortimentos veģetārie ēdieni ienāk pamazām, tomēr arvien vairāk ir jūtama šī dzīvesveida tālejošā ietekme uz sabiedrību. Ātrās ēdināšanas restorānu ķēdes “Hesburger” un sociālo pētījumu centra “Socio Uuringukeskus” veiktā aptauja apstiprina, ka arī Baltijā veģetārā dzīvesveida popularitāte pieaug. Latvijā 34% respondentu ir norādījuši, ka izvēlētos veģetāro maltīti, ja to piedāvātu ātrās ēdināšanas restorānu ēdienkartē.

Veģetārā maltīte ir īpaši pieprasīta mileniāļu vidū

Vaicājot, vai Latvijas iedzīvotāji izvēlētos veģetāro maltīti ātrās ēdināšanas restorānos, 34% no visiem respondentiem atbildēja pozitīvi, turklāt veģetārā maltītes izvēle ir populārāka sieviešu (38%) vidū, kamēr vīriešu vidū tā pieprasīta mazāk (30%). Aptaujas dati liecina, ka veģetārās maltītes izvēlei lielāku priekšroku dod gados jaunāki patērētāji, jo šādu maltīti labprāt ēstu 52% respondentu vecumā no 20-29 gadiem.

Lietuvā, līdzīgi kā Latvijā, veģetāro maltīti ātrās ēdināšanas restorānos izvēlētos katrs trešais jeb 34% respondentu, un tāpat kā pie mums - nedaudz vairāk sieviešu nekā vīriešu, attiecīgi 40% pret 29%. Igaunijā 39% no visiem respondentiem ēstu veģetāros produktus, un tāpat kā Lietuvā un Latvijā, arī Igaunijas sievietes ir atvērtākas veģetāro produktu iegādei nekā vīrieši.

Zīmoliem ir jānodrošina ēdienkartes daudzveidība

Uzņēmumi vienmēr meklē jaunas vēsmas un tiecas iekarot patērētāju sirdis. Tā kā veģetārais un vegānu dzīvesveids netiek uzskatīts par pārejošu tendenci, gaidāms, ka pieprasījums turpinās augt, tāpēc arī ātrās ēdināšanas uzņēmumi mainās līdzi laikam.

“Hesburger” attīstības direktore Ieva Salmela veģetāro produkciju nākotnē vērtē kā vienu no ātrās ēdināšanas pārdotākajām maltītēm, un jau tuvāko mēnešu laikā “Hesburger” savu veģetāro ēdienkarti papildinās ar līdz šim nebijušu jaunumu: “Pārsteidzošu izrāvienu piedzīvo veģetārās maltītes pieprasījums, kā rezultātā mēs kā vieni no vadošajiem ātrās ēdināšanas tirgus spēlētājiem esam gatavi to apmierināt. Arī mūsu pārdošanas rezultāti norāda, ka pakāpeniski pieaug tieši veģetāro ēdienu patēriņš, izvēloties tādus produktus kā sojas tortilja, sojas salāti, kartupeļu plācenīši un citus. Tāpēc reaģējot uz augošo pieprasījumu jau drīzumā ēdienkartē iekļausim plašāku veģetārās maltītes piedāvājumu.”

I. Salmela norāda, ka šobrīd veģetārās maltītes pārdošanas apjoms restorānu tīklā Latvijā veido 2%, bet, iespējams, pēc 10 gadiem veģetārās produkcijas pārdošanas ieņēmumi varētu veidot jau 10% no apgrozījuma.


Par “Hesburger”

“Hesburger” ir lielākā ātrās ēdināšanas restorānu ķēde Somijā un Baltijā ar vairāk nekā 40 gadu pieredzi nozarē. “Hesburger” restorāni darbojas 9 valstīs, un šogad uzņēmums atvērs jau 500. restorānu tīklā. Latvijā pašreiz darbojas 50 restorānu, kurus 2019. gadā apmeklēja vidēji 8,7 miljoni klientu, kuri iepirkušies arī vairāk par vienu reizi. Uzņēmuma pārdošanas apjoms Latvijā 2019. gadā sasniedza 29 miljonus eiro, kas ir par 11% vairāk nekā gadu iepriekš.


Par aptauju

“Hesburger” aptauja veikta sadarbībā ar sociālo pētījumu centru “Socio Uuringukeskus”, lai noskaidrotu pašreizējās ātrās ēdināšanas nozares tendences. Aptauja veikta 2019.gada novembrī, aptaujājot 1000 Latvijas, 1058 Lietuvas un 1001 Igaunijas iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 49 gadiem


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39618802sec.