«Renault» un kino vieno 120 gadi kopīgas vēstures

Renault un kino ir kopīga vēsture kopš to rašanās Francijā pirms vairāk nekā gadsimta.

1895. gadā brāļi Limjēri reģistrēja pašu pirmo kinematogrāfa patentu un izveidoja savu studiju Buloņā-Bijankūrā, pavisam netālu no Seguinas salas, kur drīz vien pēc tam tika uzbūvēta Renault rūpnīca.

Jau no pašas kompānijas "Renault Frères" dibināšanas 1899. gadā, lai reklamētu savu produkciju, Luijs Reno balstījās uz kino.  Togad brāļi Limjēri izveidoja īsu filmiņu, kurā viņš bija redzams pie paša zīmola radītā Renault Type A stūres. Tā bija mašīna, ko pats Luijs Reno bija arī projektējis.

Kopš tā laika franču ražotājs vienmēr uzturējis īpašas attiecības ar kino mākslu. Pat mūsdienās Renault automašīnas joprojām parādās apmēram četrdesmit filmās gadā.

Renault un filmu festivāli

Ik gadus Renault atbalsta filmu festivālus visā pasaulē un pieved slavenības pie pašiem skaistākajiem sarkanajiem paklājiem.

Renault ir oficiālais auto partneris sekojošos filmu festivālos:

- Kannu kino festivāls,

- Cēzara ceremonija,  

- Dovilas amerikāņu kino festivāls,

- Alpdjuēzas starptautiskais komēdiju festivāls,

- Kabūras romantiskā kino festivāls,

- Angulēmas frankofonā kino festivāls,

- Lielais Lionas un Limjēru institūta kino festivāls,

- Tiešsaistes franču kino festivāls,

-  Starptautiskais audiovizuālo programmu festivāls.

"Titāniks", režisors Džeimss Kemerons (1997)

Filma izrādīšanas laikā pārspēja visus rekordus. "Titāniks" (Titanic) attēlo visu laiku slavenākās kuģu katastrofas traģisko stāstu. Savā ceļojumā 1912. gadā uz klāja bija ļoti daudz lietu. To vidū bija arī Renault Type CB modelis. Tas piederēja Viljamam Ernstam Kārteram, pirmās klases pasažierim (un viena no izdzīvojušajiem pasažieriem), kas gribēja to nogādāt atpakaļ uz ASV. Filmā Leonardo Dikaprio un Keita Vinsleta filmējās romantiskā ainā uz ekvivalenta 1910. gada modeļa.

"Skats uz slepkavību", režisors Džons Glens (1985)

 Būdams 1980. gadu auto bestsellers savā klasē, Renault 11 filmējās Džeimsa Bonda sāgas epizodē "Skats uz slepkavību" (A View to a Kill). Rodžers Mūrs tajā tēloja slaveno britu slepeno aģentu, kas Eifeļtorņa pakājē ielēca R11, ar kuru sākās ellišķīga pakaļdzīšanās gar Sēnu. Tās karstumā R11 atsitās pret barjeru, pārvērsdamies par kabrioletu, lai beigās tiktu burtiski pārgriezts uz pusēm.

"Indiana Džonss un pēdējais krustakarš" (Indiana Jones and the Last Crusade), režisors Stīvens Spīlbergs (1989)

Renault Type NN tika ražots no 1924. līdz 1929. gadam, pārdodot 150 000 vienības. Sešdesmit gadus pēc tā ražošanas beigām Spīlbergs uzņēma Indianas Džonsa piedzīvojumu sāgas trešo turpinājumu. Vienā no slavenākajām ainām 1928. gada Torpedo ar četrām durvīm dzenas pa tuksnesi pakaļ tankam.  

No "Atnācējiem" līdz "Tīģera brigādēm" 1990. –  2000.

Kā lai runā par Renault un kino saistību, nepieminot "Atnācēju" (Les visiteurs, 1993) Renault 4F4 Francijas Pasta krāsās. Godfruā de Monmirels (Žans Reno) un Žakvils Lafripujs (Kristians Klavjē)  liek lietā šī "velna vāģa" 1983. gada furgona modeli. Gadu vēlāk aktieru grupa "Les Nuls" (Alēns Šabā, Šantala Lobī un Dominiks Faružja) uzņēma "Baiļu pilsētu" (La Cité de la Peur) un nosūtīja Renault humora pilnu sveicienu, parodējot Renault Safrane Palme d'or ierobežotā izlaiduma modeļa reklāmu.

2003. gadā – cita komēdija, cits Renault. Filmā "Kas nogalināja Pamelu Rozu" (Mais qui a tué Pamela Rose) Kads Merā un Olivjē Barū sēžas pie dzeltena Renault Fuego stūres, to nodēvējot par "1982. gada prestižāko franču auto". 2006. gadā Kloviss Kornijaks sēž pie Renault AX Torpedo stūres "Tīģera brigādes" (Les brigades du Tigre) filmas adaptācijā. Tas bija viens no populārākajiem modeļiem Eiropā šī gadsimta sākumā. 2007. gadā Renault franču filmu režisora Žiljēna Leklerka futūristiskajai filmai "Kūniņa" aizdod trīs prototipus: Talisman, Velsatis un Koleos.

No Žaka Tatī līdz Džeimsam Bondam, 1940. –  1980.

1949. gadā Tatī savā pirmajā filmā "Svētku diena" (Jour de fête) iekļāva arī Renault Nervastella.  Tolaik ar saviem baltajiem aizmugurējajiem spārniem un no amerikāņiem aizgūtajām restēm šis modelis iekaroja visu sirdis. Mazliet vēlāk, 1964. gadā Francijā kino neticamus panākumus piedzīvoja "Žandarms" (Gendarme de Saint-Tropez). Tajā Luija Definesa patruļa braukā apkārt zilā furgonā - Renault Estafette -, kas kļuvis leģendārs. 1966. gadā bija Lino Venturas kārta rūcināt Renault R8 Gordini motoru filmā "Nedusmosimies" (Ne nous fâchons pas). 1971. gadā Tatī uzņēma filmu "Satiksme" (Trafic). Tā seko līdzi Parīzes projektētāja msjē Ilo piedzīvojumiem. Viņš pārvērš Renault 4L neparastā kemperī, kas aprīkots ar neticamām ierīcēm.  1983. gadā Šons Konerijs pēdējo reizi uzvilka aģenta 007 kostīmu "Nekad nesaki nekad" (Never Say Never Again). Renault atkal parādījās aģenta piedzīvojumos ar neaizmirstamu pakaļdzīšanos Antibes augstienēs, kur slepenais aģents uz motocikla sacentās ar Renault 5 Turbo 2.

No Danī Buna līdz Stīvenam Spīlbergam 2010. – 2020.

2010. gadā, divus gadus pēc pasaules mēroga panākumiem filmai "Laipnīgi ielūdzami" (Bienvenue chez les Ch'tis), Danī Buns uzņēma "Nav ko deklarēt" (Rien à declarer). Tajā viņš ir pie stūres uzlabotam Renault 4 ar 140 zirgspēku motoru. Gadu vēlāk tika uzņemts kases grāvējs "Neaizskaramie" (Intouchables). Lai būtu vieglāk transportēt aktierim Fransuā Kluzē nepieciešamo ratiņkrēslu, producentu komanda izvēlējās Renault Kangoo Series 2 TPMR. 2013. gadā Renault spēlē galveno lomu filmā "(Gandrīz) sapņu princis" (Un prince (presque) charmant). ZOE  kalpo kā saikne starp vīrieti un sievieti, kas šķiet pilnīgi pretmeti. Pēc pieciem gadiem "Spēle sākas" (Ready Player One) Stīvens Spīlbergs pavērš starmešus Renault elektroauto virzienā. Postapokaliptiskā pasaulē, kur draud haoss, viņš ainavu papildina ar dažiem Twinzy modeļiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.21956611sec.