Alūksnes muzejā izvēlēts īpašs marta mēneša krājuma priekšmets

Atzīmējot gleznotāja Leo Kokles 96-to dzimšanas dienu, Alūksnes muzejs par marta mēneša krājuma priekšmetu izvēlējies zīmējumu, kuru mākslinieks gleznojis 1. klasē. (ANM 16343).

"Glezniecība ir mana dzīve. Esmu laimīgs, ka dzīvoju mūsu lielajā laikmetā un varu gleznot. Gleznoju visu, taču uzmanības centrā allaž ir cilvēks. Valdzina mani arī pļavas, ziedi un dzimtenes padebeši, kur cīruļu dziesmas un ziedu smarža savijas ar darba tautas sapņiem," tā teicis izcilais gleznotājs un portretists Leo Kokle, kuram šodien būtu apritējuši 96 gadi.

Leo Kokle dzimis 1924. gada 3. martā Visikumā Dambīšu mājās. Kad zēnam apritējis nepilns gads, ģimene pārcēlusies uz dzīvi Rīgā. Bērnībā mākslinieks guvis smagu muguras traumu un septiņus gadus pavadījis gultā. Mātes lielā uzņēmība un neatlaidība uzturējusi zēnā dzīves sparu, možu garu, rosinājusi zīmēt un darboties. Mātes loma mākslinieka dzīvē bijusi viena no noteicošajām.

Profesionāli pievēršoties mākslai, 1942. gadā Leo Kokle sācis apmeklēt J. Tilberga glezniecības studijas, 1944. gadā uzņemts Latvijas Valsts Mākslas akadēmijā glezniecības nodaļas 2. kursā, taču 1947. gadā nācies akadēmiju atstāt sliktā veselības stāvokļa dēļ.

1952. gadā Leo Kokle kļuvis par Mākslinieku savienības biedru, 1964. gadā Rīgā notikusi pirmā mākslinieka personālizstāde.

Leo Kokle allaž bijis aktīvs mākslas dzīves veidotājs un vērtētājs. Strādājis visos žanros, bet īpaši atzīmējami portreti un klusā daba. Savā daiļradē izkopis arī ainavu glezniecību. Mākslinieku saistījis vienkāršais, būtiskais un patiesais, lielākajai daļai viņa radīto darbu raksturīgs biezs gleznojums ar temperamentīgu, ritmisku paņēmienu. Leo Kokle bijis ļoti daudzpusīgs, līdztekus gleznotāja talantam apveltīts ar analītisku prātu, matemātisku domāšanu, interesējies arī par teātri, mūziku, literatūru un sportu. Bērnībā apgūtās šaha spēles pamatzināšanas viņš pilnveidojis līdz atzīstamai meistarībai, kas vēlāk ļāva piedalīties dažādos turnīros. Viņa Valguma ielas dzīvoklī un Mākslinieku nama 5. stāva darbnīcā allaž pulcējušies gleznotāji, dzejnieki, mūziķi, dejotāji, aktieri, komponisti un studenti.

"Leo bija savs īpašs skats uz lietām. Ar apbrīnojamu psihologa talantu apveltīts, starp apkārtējiem cilvēkiem viņš spēja atšķirt lietaskoku no gadījuma rakstura ienācējiem. Visiem atmiņā Leo nedaudz krekstošā balss, kas radās slimības dēļ, viņa īpatnie sēcošie smiekliņi, dedzīgā vēlēšanās cīnīties taisnības vārdā, uzstāties, iestāties, runāt un pārliecināt.(..)

Pieminot Leo Kokli, ir jāpatur prātā, ka viņam šai pasaulē atvēlētie gadi bija tikai 40. Runājot par mākslinieku der atcerēties - cilvēka lielums ir nevis fiziska, bet garīga kategorija. Un gara spēkā mēroties ar Leo Kokli diez vai daudzi spēs. Vairāk nekā puse mūža pavadīta mākslā, bet kā pavadīta! (..) Līdz šodienai savu nozīmi nav zaudējuši Leo Kokles pirms pusgadsimta gleznotie kultūras darbinieku, draugu un tuvinieku portreti. Tie izsaka laikmeta garu, kas vienoja pat krasi atšķirīgus cilvēkus." (Konstante I. "Leo Kokle." Rīga, 2005.)

Alūksnes muzeja marta mēneša krājuma priekšmets - zīmējums, kuru gleznojis mākslinieks Leo Kokle 1932.- 1933. mācību gadā, kad sācis mācīties Rīgas Skolotāju institūta tā sauktajā mēģinājumu pamatskolā. Skola un prakses klases jaunajiem skolotājiem, tāpat kā pats institūts ar internātu atradies 2. slimnīcas trīs koka barakās Pilsoņu ielā 13. Skolā bijis arī zīmēšanas pulciņš, kuru vadījuši skolotāji Jānis Saukums, Jānis Ērglis un Ernests Ābele. Leo Kokle veselības iespēju robežās apmeklējis gan zīmēšanas stundas, gan arī mūzikas nodarbības. Mākslinieks šajā skolā beidzis sešas klases, un šeit sākusies ilggadējā pazīšanās ar viņu ārstējošā ārsta un profesora Paula Stradiņa ģimeni.

Zīmējumu Leo Kokles jubilejas atceres pasākumā, 2019. gada martā, Alūksnes muzejam dāvinājusi mākslinieka sieva Terēze Kokle.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.61743402sec.