AKCIJAS & SVĒTKI | Diena vēsturē | Advents & Ziemassvētki

Noskaidrots, kuri Latvijā ir populārākie Ziemassvētku ēdieni

Lielākais pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmums "Forevers" sadarbībā ar pētījuma kompāniju "Norstat Latvija" veiktajā aptaujā par Ziemassvētku tradīcijām noskaidrojis, ka, plānojot svētku maltīti, iedzīvotāji vadās pēc ticējuma, lai uz galda ir 9 ēdieni, kas nozīmē, ka nākamais gads būtu pārticis un bagāts. Aptaujas dalībnieki kā TOP 3 Ziemassvētku ēdienus ir atzinuši svētku rasolu, speķa pīrādziņus, pelēkos zirņus.

Aiz populārākā ēdienu trijnieka seko cepetis un štovēti kāposti, kas parāda, ka svētkos, galvenokārt, izvēlamies tradicionālus ēdienus. Savukārt kā otru iecienītāko ticējumu svētku laikam respondenti min paražu, ka Ziemassvētku naktī ir jāēd pelēkie zirņi, jo tad būs daudz naudas, savukārt kā trešo iecienītāko ticējumu aptaujas dalībnieki atzina tradīciju Ziemassvētku vakarā turēt maizi, sāli un uguni uz galda, lai nākamais gads būtu svētīgs.

Lūdzot raksturot, kādas ir Latvijas iedzīvotāju maltītes pagatavošanas tradīcijas, 60% gadījumu kā svarīgākais tiek minēts, lai maltīte ir garšīga. 41% gadījumu aptaujātie atzīst, ka ēdienam pievērš mazāk uzmanības, jo svarīgāka ir kopā būšana. Tikmēr 31% gadījumu respondenti atklāj, ka Ziemassvētku maltīti nevar iedomāties bez gaļas ēdieniem. Interesanti, ka, lai arī atšķirības starp to, vai gatavojam jau zināmus ēdienus vai eksperimentējam, ir niecīgas, bet tomēr – respondenti pagūst izmēģināt arī kādu jaunu ēdienu Ziemassvētku vakara svētku galdam. Tāpat interesanti novērot, ka kurzemnieki vairāk nekā citu reģionu iedzīvotāji savas ģimenes svētku maltītei ir iecienījuši jau zināmas un pārbaudītas receptes. Būtiski arī, ka tikai 2% gadījumu respondenti atzinuši, ka Ziemassvētkos ietur maltīti ārpus mājas.

"Forevers" valdes loceklis Andrejs Ždans: "Vērtējot svētku svinēšanas paradumus, priecē, ka iecienīti ir gaļas ēdieni un novērtēts laiks, ko svētkos varam pavadīt kopā ar saviem tuvākajiem. Neskatoties uz ikdienas steidzīgo ritmu, svētkos joprojām atrodam laiku mājās gatavotiem ēdieniem un no paaudzēm mantotām tradīcijām."

Ziemassvētku maltītes pagatavošanas tradīcijas atšķiras

Aptaujas rezultāti liecina, ka Latvijas ģimenēs Ziemassvētku ēdienu pagatavošanas tradīcijas atšķiras. Gandrīz puse jeb 48% respondentu norāda, ka, gatavojoties svētkiem, lielāko atbildību par maltīti uzņemas sieviete. Savukārt svētku maltīte kā ģimenes rituāls ir 47% aptaujas dalībnieku, jo viņi ēdienu pagatavošanu veic kopīgiem spēkiem. Vien 5% respondentu atzīt, ka viņu ģimenē svētku ēdienus uzņemas pagatavot vīrietis.

*Aptauja veikta 2018. gada decembrī sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Norstat Latvija". Tajā piedalījās 500 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 64 gadiem.

Par "Forevers"

"Forevers" ir lielākais pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmums Latvijā, kas tirgū strādā jau vairāk nekā 22 gadus. Uzņēmuma ražotnē, ievērojot Eiropas Savienības ražošanas standartus, katru dienu tiek saražotas un iepakotas vairāk nekā 50 tonnas gaļas produkcijas. "Forevers" tirdzniecības tīklā šobrīd ir 88 veikali visā Latvijā, kura darbības uzturēšanā būtisks ķēdes posms ir uzņēmuma izveidotā loģistikas sistēma. Saskaņā ar Lielbritānijas pētījuma aģentūru "Euromonitor International" "Forevers" ir atzīts par Nr. 1 – pirktāko gaļas produktu zīmolu Latvijā 2017. gadā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2025 - 12.07.2025  "Īsa pamācība mīlēšnā" Tukuma TIC
Jaunpils parka estrādē skatītājiem būs iespēja baudīt teatrālu, dzīvespriecīgu un labdabīgi ironisku uzvedumu. | Skatīt vairāk
Latvija
DEJAS FESTIVĀLS | "Atspulgs kustībā 2025" Tukuma TIC
Jau ceturto gadu pēc kārtas Tukumā norisināsies neparastais un aizraujošais laikmetīgās dejas festivāls "Atspulgs kustībā". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.06.2025 - 12.07.2025 Dziesmu spēle "Īsa pamācība mīlēšanā" Tukuma TIC
Teatrāls, dzīvespriecīgs, labdabīgi ironisks uzvedums, R.Paula mūzika, spilgti raksturi, asprātīgi dialogi, negaidītas situāciju maiņas. | Skatīt vairāk
Iegūsti padziļinātas zināšanas viesmīlībā! Biznesa augstskola Turība
Turība piedāvā studiju programmu “Viesnīcu pakalpojumu organizators”, kur nepieciešamās zināšanas var iegūt īsā laikā - tikai 2,3 gados! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::4.13272905sec.