Ar jaunu izstādi durvis apmeklētājiem vērs Tukuma Mākslas muzejs

2020. gada 16. maijā plkst. 11.00 durvis apmeklētājiem vērs Tukuma Mākslas muzejs (Harmonijas ielā 7, Tukumā), piedāvājot skatīt glezniecības izstādi "Saules pusē. Leonīda Āriņa un Alekseja Naumova glezniecība".

"Glezniecībā galvenais ir krāsas – viss pārdzīvojums jāizsaka ar tās attiecībām. Kompozīcija, zīmējums ir vienīgi vietas noteikšana, kur tā jāuzliek", raksta Leonīds Āriņš savā dienasgrāmatā.

Izstādes kodolu veido mākslinieku – Tukuma muzeja dibinātāja, vecmeistara Leonīda Āriņa un izcilā mūsdienu plenērista Alekseja Naumova – radniecīgā krāsas izjūta un mīlestība pret fovismu un franču moderno glezniecību. Krāsu spraigums, kas parādās abu mākslinieku darbos, saplūst kopīgā izstādes tēlā, kurā grūti nošķirt laiku, telpu un autorus. Abu mākslinieku glezniecību apvieno saule – kā simbols un ceļazīme  Leonīda Āriņa gleznās, kā  krāsas, košuma un dienvidu tēls, un mūžīgā ceļabiedre Alekseja Naumova plenēra glezniecībā.

"Tāda sajūta, it kā es pats to būtu gleznojis", teic Aleksejs Naumovs par Leonīda Āriņa gleznām, ielūkojoties Tukuma muzeja mākslas krājuma sirdī, kas līdz griestiem piepildīts ar Latvijas gleznotāju darbiem.

Abu mākslinieku darbos ir daudz kopīga, tomēr arī daudz atšķirīga. Viņi lieto dažādus  glezniecības paņēmienus. Citādi ir arī ceļi, kā viņi pie tiem nonākuši. Aleksejs Naumovs glezno dabā, uz vietas atlasot motīvus, strauji un pārliecinoši notverot gleznās Latvijas, Francijas, Itālijas un citu valstu dabu un arhitektūru. Viņš darbojas kā uz skatuves – visu acu priekšā, pilsētas burzmas un ikdienas vidū.

Leonīds Āriņš ilgi strādāja pie vienas gleznas, to gleznojot un pārgleznojot, visu nokasot un sākot no jauna. Viņš nekad negleznoja dabā – tikai darbnīcā, kur gleznas tapa mokoši un ilgi,  atrodot un zaudējot, līdz ieguva īsto, vienīgo risinājumu. Bieži vien darbi tā arī palika darbnīcas sienās un netika nevienam rādīti   – viņa glezniecība neiekļāvās laikā, kurā tā tapa.

Izstādē līdzās skatāmas abu mākslinieku gleznas, kas rada neparastu parādību – zūd robežas un laiks, apmeklētājam ļaujot ieraudzīt no cita skatupunkta Āriņa un Naumova mākslas darbus.

Leonīds Āriņš (1907–1991) – mākslinieks un Tukuma muzeja dibinātājs. Studējis Latvijas Mākslas akadēmijas  Dekoratīvās glezniecības meistardarbnīcā. Izstādēs piedalījies no 1935. gada.  Izveidojis Tukuma pilsētas mākslas muzeju un to vadījis (1935–1953). Paralēli strādājis arī par bibliotekāru un zīmēšanas skolotāju.  1968. gadā devies pensijā un nodarbojies tikai ar glezniecību.

Aleksejs Naumovs (1955) ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, bijis LMA rektors (2007 - 2017). Beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā un radošo aspirantūru profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā. Bijis Francijas valdības stipendiāts (Université Paris I Sorbonne – Arts Plastiques, Cinéma et Sciences de l’Art, École nationale supérieure des beaux-arts de Paris), studējot glezniecību Parīzē. Izstādēs piedalās kopš 1979. gada. Aktīvi darbojies gan radoši – stājglezniecībā, grāmatu ilustrēšanā –, gan pedagoģijā un kultūras notikumu organizēšanā Latvijā un pasaulē.

Glezniecības izstāde "Saules pusē. Leonīda Āriņa un Alekseja Naumova glezniecība" būs skatāma Tukuma Mākslas muzejā līdz 2020. gada 8. novembrim.

Svarīga informācija, apmeklējot muzeju

Muzeja apmeklējumu vēlams pieteikt iepriekš: 25494677 vai [email protected]. Ieejas biļetes iespējams iegādāties, izmantojot norēķinu kartes.

Apmeklējot muzeju, ikvienam jābūt atbildīgam par savu un apkārtējo veselību, ievērot sociālās un fiziskās distancēšanās pasākumus un Veselības ministrijas izstrādātā sanitārā protokola nosacījumus! Lūdzu, sekot līdzi informācijai Tukuma muzeja mājas lapā  tukumamuzejs.lv un facebook.com/TukumaMakslasmuzejs/

Par Mākslas muzeju

Tukuma Mākslas muzejs pazīstams ar vienu no izcilākajām Latvijas mākslas kolekcijām, ko pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu pirmajā pusē sāka veidot mākslinieks Leonīds Āriņš. Muzeja krātuvē atrodas vecmeistaru Jaņa Rozentāla, Johana Valtera, Vilhelma Purvīša, Jēkaba Kazāka, Ģederta Eliasa, Voldemāra Tones, Konrāda Ubāna, Jāņa Tīdemaņa un citu mākslinieku darbi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 18.04.2024 Jaunmoku pils aicina uz Putnu dienu Tukuma TIC
Jaunmoku pils aicina skolēnus uz ikgadējo Putnu dienu 18.aprīlī. No pulksten 10:00 dabas izzinātājiem būs iespēja vērot putnus pils parkā, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 20.04.2024 Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ Tukuma TIC
20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26. | Skatīt vairāk
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57919407sec.