Kārlim Ieviņam – 135. Džūkstes Pasaku muzejā viņam veltīti pasākumi

Martā sabiedriskajam darbiniekam, literātam, gleznotājam, skolotājam, vijoļbūvniekam Kārlim Ieviņam (1888–1977) atzīmējam 135 gadu jubileju. Kārlis Ieviņš ir daudzpusīga personība,  dzimis Tukuma novada Džūkstes pagastā, bet lielāko dzīves daļu aizvadījis Zviedrijā, popularizējot Latvijas rakstniecību, mākslu un kultūru. Īpaši atzīmējams ir viņa ieguldījums Latvijas ārlietu dienesta attīstībā valsts dibināšanas periodā un diplomātisko attiecību veidošanā ar Zviedriju.

Kārlis Ieviņš ir dzimis 1888. gada 8. martā un nodzīvojis garu mūžu līdz 1977. gada 18. novembrim. Viņš ir bijis Džūkstes skolotāja Roberta Bērziņa skolnieks, kurš devis impulsu jaunajam censonim izvēlēties skolotāja profesiju. Kārlis Ieviņš ir strādājis kā skolotājs Jaunpils skolā (1907–1914). Lestenes, Džūkstes, Jaunpils, arī Slagūnes  apkārtnes ainava ir radusi atspulgu daudzās viņa gleznās, bet šo pagastu cilvēki ir rosinājuši radīt literārus darbus dažādos žanros. Kāds amatnieks Slagūnē no Dobeles ierādījis Ieviņam vijoļbūvi. Novada skolotāji un sabiedriskie darbinieki ir rosinājuši Kārļa Ieviņa izaugsmi. Tikšanās ar izcilām personībām, tostarp Z.A.Meierovicu, stiprināja viņa patriotisma jūtas. Tieši Kārlis Ieviņš veica organizatoriskos darbus, lai varētu atvērt Latvijas pagaidu nacionālās padomes informācijas biroju, vēlāk vēstniecību, Stokholmā, Zviedrijā.

Mūža lielāko daļu viņš pavadīja Zviedrijā, popularizējot latviešu kultūras un mākslas vērtības zviedru vidē un pārējās Skandināvijas valstīs un otrādi. Kārļa Ieviņa radošās darbības pētnieks un mantojuma glabātājs Juris Tārs ir rūpējies par to, lai novadnieka gleznas un arī viena no viņa darinātajām vijolēm nonāktu Tukuma muzeja krājumā. Pateicoties Ingas Tormanes dāvinājumam, ir izveidota izstāde, kas atklāj novadnieka talantu daudzveidību.

Atzīmējot Kārļa Ieviņa jubileju, Džūkstes Pasaku muzejā (Džūkstes pagastā, Lanciņu skolā, Tukuma novadā) notiks viņam veltīti pasākumi. 8. martā plkst. 14.00 interesenti aicināti uz izstādes “Kārlim Ieviņam – 135” atklāšanu. Savukārt 18. martā plkst. 14.00 notiks pasākums “Kārlis Ieviņš - Latvijas patriots un pārstāvis Zviedrijā 20. gadsimta sākumā un viņa saikne ar Latvijas diplomātisko dienestu”, kurā vēsturniece un diplomāte Dr. Argita Daudze iepazīstinās ar Zviedrijas arhīvos veikto izpēti.

Dalība pasākumos interesentiem ir bezmaksas.

Par Džūkstes Pasaku muzeju

Džūkstes Pasaku muzejs atrodas bijušajā Lancenieku skolas ēkā, kurā dzīvojis un strādājis skolotājs, rakstnieks, pasaku un teiku krājējs, pētnieks, dārznieks un sabiedrisks darbinieks Anss Lerhis-Puškaitis (1859–1903). Tieši tāpat kā izcilais skolotājs izmantoja tautas mutvārdu daiļradi savu audzēkņu iztēles un domāšanas attīstīšanai, arī muzejs saviem apmeklētājiem rada iespēju ne tikai apskatīt muzeja priekšmetus, bet arī klausīties Džūkstes pasakas un stāstīt savējās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.15248203sec.