Preiļu novads: Raiņa muzejā “Jasmuižā” notiks tradicionālās kultūras iepazīšanas pasākums “Gostūs pi kaimiņa”

Raiņa muzejs “Jasmuiža” (Aizkalne, Preiļu novads) 2023.gada 21. septembrī plkst. 13.00 aicina skolēnus kopā ar folkloras kopu “Jumalāni” iepazīt tradicionālo kultūru caur jautru un atraktīvu programmu “Gostūs pi kaimiņa”.

    “Kad rudens lauku darbi apdarīti, tad var doties ciemos pie kaimiņa, šoreiz uz keramiķa Andreja Paulāna mājām Raiņa muzeja “Jasmuiža” teritorijā, kur visus priecēs folkloras kopa “Jumalāni”, piedāvājot iepazīt Latgales tradicionālo kultūru caur jautru un atraktīvu darbošanos kopā,” uz pasākumu aicina muzeja speciāliste Anita Puncule.

Kopš seniem laikiem Latgalē bija pazīstami lupatnīki (lupatu deķi), saukti arī par zirgu deķiem. Tie bija dažādās tehnikās darināti – austi, pīti, tamborēti. Latvieši ir praktiska tauta, un izmantoja vecos apģērbus kā materiālu paklājiem. Tā vecais pārtapa jaunā.

Arī pasākumā apmeklētāji varēs ne tikai apskatīties jau gatavus darbus, bet arī paši darboties pie īstām stellēm, ievingrināt roku lupatnīka aušanā un pagatavot lupatu lelli.

    “Rosinot savu fantāziju, arī mēs varam darināt vienkāršas sadzīvē pielietojamas lietiņas no savas vecās kleitiņas vai blūzītes piešķirot tiem jaunu veidolu,” stāsta Anita.

Pasākumā piedalīsies arī Preiļu novada Bērnu un jauniešu modes mākslas studijas, kas izstrādājusi tērpu kolekciju “Babas lupatnīks”. Smeļoties iedvesmu no senajām tradīcijām, studijas meitenes mēģināja improvizēt, eksperimentēt ar dažādām tehnikām, veidojot konceptuālu tērpu kolekciju.

Lūgums pasākumam pieteikties līdz 19. septembrim pa tālruni +371 29326833 (Anita)

Ieejas maksa: 2 eiro.

Foto un video materiāli var tikt izmantoti muzeja publicitātes pasākumos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43509817sec.