Latvijai jubilejā dāvina vēl vienu sakoptu dižkoku – Magnusovas dižozolu [2]

Sekojot ilggadējai tradīcijai dāvināt Latvijai dzimšanas dienā sakoptu dižkoku Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas  darbinieki valsts svētku nedēļā talkā sakopa Magnusovas dižozolu. Šis ozols dižkoka statusam tika pieteikts Dabas aizsardzības pārvaldes un Kultūras ministrijas kopīgās akcijas “LV100 Dižošanās” ietvaros.

Magnusova izrādījusies īstena dižkoku krātuve – šajā īpašumā konstatēti un uzmērīti 6 dižkoki- četri dižozoli (apkārtmērs no 4,05 m līdz 5,95m )  un divas dižliepas 3,93 un 4m apkārtmērā.

“Īsts brīnums, ka vienuviet atrasti tik daudzi visai iespaidīgu  izmēru dižkoki.  Dižkoki ir nozīmīgi un izcili ainavas elementi. Tiem ir arī liela nozīme dabas daudzveidības uzturēšanā - mājvieta daudzām dzīvo organismu sugām, tostarp retām un apdraudētām,” pauž Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas vadītāja Anda Zeize.

Ozols atrodas privātīpašumā, uz zemes, kas pieder  Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesoram Jurim Skujānam. Profesors kopā ar dzīvesbiedri mēroja ceļu no Jelgavas, lai kopā ar Pārvaldes darbiniekiem piedalītos talkā. Ziņa par to, ka Magnusovas ozols pieteikts akcijai, bijis negaidīts un patīkams  pārsteigums.

Par tradīciju kļuvusi arī vārda došana atēnotajiem dižkokiem. Šoreiz ozoli tikuši pie vārdiem, kas sasaucas ar apkārtnes ciemu nosaukumiem – Konstantīns (Konstantinova) , Aleksandrs (Aleksandrova), Ignats (Ignatova) un Kazimirs (Kazimirova).

Datus par talkas laikā uzmērītajiem kokiem Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti reģistrēs dižkoku reģistrā.  Pie sešiem dižkokiem izvietota atpazīstamības zīme- ozollapa.   Raženākais ozols apjozts ar sarkanbaltu lentīti, kļūstot par simbolisku dāvanu Latvijai 99.dzimšanas dienā.

Dabas aizsardzības pārvalde ir pateicīga Skujānu ģimenei  par atsaucību un cer uz sadarbību dabas vērtību saglabāšanā  arī ar citiem zemju īpašniekiem. Paldies arī akcijas “LV 100 dižošanās” dalībniekam, kurš ievēroja Magnusovas ozolu un atklāja to citiem.

Akcijā “LV100 dižošanās” ietvaros ikviens ir aicināts doties dabā, iepazīt Latvijas dabas daudzveidību un palīdzēt atrast vēl nepazinātos Latvijas dižkokus. Akcija turpina Latvijas valsts simtgades aizsākto aicinājumu, dāvināt savu laiku labiem darbiem pašiem sev un Latvijai, lai kopīgi paveiktu nozīmīgas lietas.

Datus par atrastajiem dižkokiem iespējams ievietot digitālajā kartē. Ievietoto informāciju pārbaudīs un norādītos kokus dabā apsekos Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti. Ja koks atbildīs noteiktajiem standartiem, to reģistrēs oficiālajā dižkoku reģistrā, un pie tā izvietos atpazīstamības zīmi.

Noderīga informācija, kā meklēt un kartēt dižkokus, pieejama tīmekļa vietnē www.dizosanas.lv100.lv. Šajā lapā arī izveidota lietotājam ērta karte, kur apskatīt jau esošos dižkokus un pievienot jaunus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Skabarga 11/19/2017 13:08 LR Vides ministrijas pakļautības iestādes Dabas Aizsardības pārvalde darbiniekiiem vispār vajadzētu darboties ar Likumā noteiktajiem tiešajiem pienākumiem. Ir ļoti komfortabli ķerstīt kukainīšus, mērīt kokus fotografēties ainavās, un tad siltos kabinetos to apspriest pie kafijas. Saņemot pieklājīgu garantētu atalgojumu...

2 Andris 11/19/2017 11:42 Labi, ka sakopts atkal kāds stūrītis Latvijas.
Tomēr no raksta nav skaidrs ne kurā pagastā tas ir, pat ne novadā... Tas tāds akmentiņš žurnālistiskas lauciņā.
Savukārt DAP ļaudīm vajadzētu zināt, ka vārdus kokiem nevajadzētu dot no tuvējo ciemu vārdiem, jo nezinātāji nākotnē tos kokus meklēs tajos ciemos!


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 21.03.2024 Tikšanās ar rakstnieci Noru Ikstenu Tukumā Tukuma TIC
21.martā plkst.16.00 tikšanās ar rakstnieci, grāmatu “Mātes piens”, “Jōna” u.c. interesantu un vērtīgu grāmatu autori Noru Ikstenu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 23.03.2024 Atvērtā ekskursija Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām ikvienu interesentu doties aizraujošā ekskursijā pa Līgatni un iepazīt Līgatnes auduma-tūbas stāstu! | Skatīt vairāk
6 EUR
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.70563507sec.