Autovadītāj, atceries – no 1.decembra ziemas riepas obligātas!

Rūpēs par satiksmes drošību, Valsts policija (VP) un Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) atgādina, ka, sākot ar šodienu – no 1.decembra līdz pat 1.martam – visiem transportlīdzekļiem obligāti jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām.

Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka laika posmā no 1.decembra līdz 1.martam visiem transportlīdzekļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, obligāti jābūt aprīkotiem ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos. Ja tiek konstatēts, ka transportlīdzeklis nav aprīkots ar sezonai atbilstošām riepām, autovadītājam var tikt uzlikts sods 30 eiro apmērā.

Vieglo auto ziemas riepu minimālais protektora dziļums ir 4 mm. Tāpat uzmanība jāpievērš arī riepu vecumam. Ieteicams neiegādāties un neizmantot riepas, kas vecākas par pieciem, sešiem gadiem, jo braucot gan nodilst protektors, gan laika gaitā riepu gumija zaudē savas īpašības. Riepas ražošanas laiks norādīts uz katras riepas ārējās malas. Piemēram, kvadrātā vai aplī redzami četri cipari – pirmie divi ir gada nedēļa, bet pēdējie divi – gads, kad riepa ražota.

CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš: “Iestājoties ziemai, autovadītājam būtu jāmaina domāšana un jāpārslēdzas no vasaras uz ziemu. Lai braukšana ziemā būtu droša, liela nozīme ir ziemas riepām. Tomēr drošas ziemas braukšanas pamatā nav tikai labas riepas, drošība uz ceļa palielināsies tikai tad, kad pilnīgi visi auto, kas piedalās ceļu satiksmē, tiks aprīkoti ar atbilstošām ziemas riepām. Tehniskajās apskatēs katru ziemu vidēji 7% vieglo automobiļu konstatējam neatbilstošu ziemas riepu protektoru. Aicinu visus ceļu satiksmes dalībniekus ņemt vērā ziemas laikapstākļu ietekmi uz kopējo ceļu satiksmi un braukt droši!”

VP Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis: “Vēlos vērst uzmanību tam, ka ziemā braukšana bez laikapstākļiem atbilstošām riepām var būt ļoti bīstama un riskanta. Ziemas riepas nodrošina labāku saķeri ar brauktuves virsmu, kas tādējādi samazina slīdēšanu, taču neizslēdz to pilnībā. Tādēļ ziemas periodā, kad uz ceļiem veidojas apledojums, ļoti svarīgi ievērot arī laikapstākļiem atbilstošu braukšanas ātrumu un drošu distanci, jo šādos apstākļos pagarinās bremzēšanas ceļš, kā arī vadītajiem jāaizvairās no straujas manevru veikšanas. Tāpat arī gājējiem jābūt uzmanīgiem un jāatceras par drošību un redzamību uz ceļa.”

Kā liecina VP apkopotā statistika, ar katru gadu pārkāpēju skaits samazinās, tomēr ne visi šoferīši ir tik apzinīgi un rūpējas par drošu braukšanu ziemā. No 2015.gada 1.decembra līdz 2016.gada 1.martam tika sastādīti 96 administratīvo pakāpumu protokoli, savukārt pagājušajā ziemā, proti, no 2016.gada 1.decembra līdz šī gada 1.martam fiksēti 48 šoferīši, kuri nebija izvēlējušies laikapstākļiem atbilstošas riepas – transportlīdzeklis nebija aprīkots ar ziemas riepas.

Pērnā gada ziemā, kad ziemas riepu izmantošana ir obligāta – no decembra līdz martam – 7% no tehniskajā apskatē pārbaudīto auto jeb vairāk nekā 10 tūkst. vieglo transportlīdzekļu tika konstatēts neatbilstošs ziemas riepu protektora dziļums - mazāks par 4 mm. Vidējais pārbaudīto vieglo auto riepu vecums bija 2010.gads.

Informācija par citām Eiropas valstīm atrodama šeit (jāizvēlas attiecīgā valsts): http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_en.htm#.

Lai visiem droša braukšana!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Kristapa Vanadziņa Trio LATVISKĀ ELEGANCE Valmieras TIC
23.martā plkst.18.00 kultūrtelpā Akustika aicinām uz Kristapa Vanadziņa Trio koncertprogrammu "LATVISKĀ ELEGANCE". | Skatīt vairāk
20 EUR
JuRita mini zoo aicina ciemos! TAKA
JuRita Mini Zoo ir lieliska atpūtas vieta ģimenēm, kur iespējams iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem. | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16342187sec.