Vabolē tiek saglabātas seno alus darītāju tradīcijas [1]

2008.gada 29. septembrī Daugavpils rajona Vaboles pagasta Skrindu dzimtas muzejā notika filmas par alus darītājiem Vaboles pagastā prezentācija. Vēsturiski alu ieguva jau vismaz kopš 4000. gada p.m.ē., to pazina senie šumeri, ēģiptieši un mezopotāmieši. Izejvielu dažādības dēļ iegūtā alus garša, krāsa un konsistence var būt pilnīgi atšķirīga. Alu iegūst, raudzējot cukuru ar cieti saturošu masu no miežiem un veidojot iesalu. Alu var gatavot arī no kviešiem, kukurūzas, rīsiem un citiem augiem, kaut gan visbiežāk gatavo tieši no miežiem.

Vaboles pagastā vēl dzīvo senie alus darītāji, tādi kā Antons Paukšte, Antons Skuķis, Vilhelms Pabērzs un Andris Kokins. Alus brūvēšanas tradīcijas šie vīri pārņēmuši no saviem tēviem un vecvectēviem. Latviešu ciemos alu darījuši visos laikos, jo alus visos laikos ir bijis savdabīgs svētku simbols. Tagad šīs alus darīšanas tradīcijas ir saglabājušās tikai nedaudzos ciemos un reti var sastapt tos, kas šīs tradīcijas turpina piekopt. Katram saimniekam ir savas alus darīšanas tradīcijas, taču ar mieru tās atklāt bija tikai Vaboles pagasta alus darītājs Andris Kokins.

Pēc filmā redzētā, izsecinājām Andra Kokina alus darīšanas recepti. Iesals dzirnavās rupji jāsamaļ – šis darbs prasa daudz pūļu un pacietības. Pēc tam iesalu saber koka kubulā un pārlej ar vārošu ūdeni, lai tas uzbriest. Vienlaikus vāra apiņus. Uz vienu pudu iesala ņem aptuveni 200 gramu apiņu. To visu lej zlauktā un izkāš caur salmiem. Pašā sākumā tek saldā misa. Pēc tam masu atkal pārlej ar vārošu ūdeni un vairākas reizes izkāš. Kad dzēriens ir nedaudz atdzisis, pievieno raugu, lai rūgst. Pēc 2–3 dienām salej mucās un novieto pagrabā. Alus sanāk ļoti gards un ar to tiek cienāti viesi, kas apciemo Andri Kokinu dažādos svētkos. Īpaši gards ir alus, kad tas tiek pasniegts senajos vasaras saulgriežu svētkos – Līgo svētkos.

Vaboles pagasta vārds saistās ar Skrindu dzimtas muzeja direktori Annu Lazdāni, kurai Vaboles kultūras aura ir sirdij tuva. Anna Lazdāne vienmēr rūpējas par to, lai muzeja krājumi tiktu papildināti. Filmas par alus darītājiem tapšanā piedalījās arī pati Anna Lazdāne. Skaisti pateicības vārdi tika sacīti gan alus darītājiem, gan filmas veidotājiem. Filmas prezentācijā piedalījās Vaboles pagasta iedzīvotāji, senie alus darītāji, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja darbinieki, kā arī Daugavpils rajona padomes kultūrvēsturiskā mantojuma nodaļas vadītāja Vanda Baulina, Daugavpils rajona Tautas izglītības un kultūras centra vadītāja Ināra Mukāne.

Pēc filmas noskatīšanās, visi klātesošie varēja cienāties ar Andra Kokina pašbrūvēto alu, nogaršot Vaboles pagasta saimnieču darināto sieru un raušus. (ENG)

Informācija: www.drp.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 slepens 10/09/2008 23:12 superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA Estravel Latvia
Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz | Skatīt vairāk
no 94 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40065289sec.