Ungārijā jāapmeklē paprikas muzejs

Papriku bieži mēdz dēvēt par Ungārijas "sarkano zeltu" un ungāru virtuve bez tās nemaz nav iedomājama. Paprikas izcelsme gan nav meklējama Karpatu kalnu pakājē - tā Ungārijā nokļuvusi vai nu no Spānijas vai arī no Mazāzijas, par ko liecina nosaukums, kādā papriku sauc ungāriski - turku pipari.

Sākotnēji papriku audzēja vien klosteru dārzos un izmantoja medicīniskos nolūkos. Tikai tad, kad Napoleons, sodot maģārus par sacelšanos, lika iznīcināt visus Ungārijas piparu krājumus, papriku sāka izmantot kā garšvielu. Kopš tā laika paprika ir neaizstājama ungāru virtuves sastāvdaļa. Paprikas audzēšanas centri Ungārijā ir Szeged un Kalocsa pilsētas valsts dienvidu zemienēs, jo turienes augsnē un klimatā paprika izaug īpaši aromātiska. Paprikas garšu gan nosaka arī žāvēšanas un malšanas metodes. Maltas paprikas garša mūsdienās variē no maigi saldas līdz pat īpaši asai.

Protams, ugunīgajai paprikai veltīti arī muzeji. Veseli divi no tiem atrodas Kalocsa pilsētā - paprikas muzejs un paprikas māja, kur apmeklētāji var uzzināt visu par paprikas vēsturi, audzēšanu un apstrādi, iepazīt darba rīkus un vecus rakstus par papriku, kuros aprakstīta paprikas medicīniskā vērtība. Savukārt Budapeštas paprikas muzejs ir valstī unikāla privātā kolekcija, kas vēsta par paprikas vēsturi Ungārijā no 1890. gada līdz mūsdienām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 03.05.2024 Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Uzņēmumi


Riga Islande Hotel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Jūrmalas TIC
,


Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58761287sec.