Notiks Eiropas kultūras mantojuma dienas

Jau trīspadsmito gadu Latvijā septembrī notiek Eiropas Kultūras mantojuma dienas. Laika gaitā tās bijušas veltītas koka arhitektūras mantojumam, baznīcām, pilsētu vēsturiskajiem centriem, vēsturisko interjeru saglabāšanai un citām tēmām. 2007. gada Eiropas Kultūras mantojuma dienas ''Vēsturiskie dārzi un parki'' tiek rīkotas ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Gadu no gada septembra nedēļu nogalēs visā Eiropā durvis apmeklētājiem ver neskaitāmi, ikdienā bieži vien publikai slēgti kultūras pieminekļi, tādējādi ikvienam ļaujot iepazīt kultūras mantojuma daudzveidību un vairojot izpratni par nepieciešamību to kopīgi kopt un saglabāt nākamajām paaudzēm. Eiropas kultūras mantojuma dienas ar devīzi ''Eiropa – kopīgs mantojums'' ir kļuvušas par veidu, kā iedrošināt pilsonisko sabiedrību – īpaši jauniešus - aktīvi iesaistīties sava kultūras mantojuma apzināšanā un aizsardzībā, kā brīvprātīgajiem piedaloties sakopšanas darbos, realizējot dažādus sadarbības projektus vai vienkārši apmeklējot vēl neiepazītas vietas. 49 valstis, kas parakstījušas Eiropas Kultūras konvenciju, ik gadu pulcina ap 20 miljoniem apmeklētāju vairāk kā 30 tūkstošos kultūras un dabas pieminekļu.

Dārzu mākslas vēsture atspoguļo pasaules kultūras attīstību, tā ir cieši saistīta ar arhitektūru un tās vēsturiskajiem stiliem – Senās Ēģiptes, Grieķijas, Romas, austrumzemju, viduslaiku, renesanses, baroka un ainaviskie angļu parki ir devuši cilvēcei dabas vērtību izpratni, skaistuma un harmonijas ideālu. Latvijas ainava, attīstoties Rīgai, lauku pilīm un muižām, mazpilsētām, ir kļuvusi bagāta ar vēsturiskiem dārziem. To saglabāšanā svarīgākais ir vērtības apzināšana un nepārtrauktība profesionālā kopšanā. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija cer, ka Eiropas Kultūras mantojuma dienas veicinās vēsturisko dārzu apzināšanu, izpēti un kvalitatīvu restaurāciju, saliedējot vēsturniekus, arhitektus, dārzniekus un dendrologus kopīgā darbā, sniedzot vērtību apliecinājumu parku saimniekiem un estētisku baudījumu apmeklētājiem.

Šī gada Eiropas Kultūras mantojuma dienas ''Vēsturiskie dārzi un parki'' tiks atklātas 2007. gada 7. septembrī pulksten 1700 Cēsu pils parkā.

Pasākuma programma:

·Plkst. 15:00 izbraukšana no Rīgas (pulcēšanās uz norīkoto autobusu krastmalā pie Rīgas pils);

·svinīga Eiropas kultūras mantojuma dienu atklāšana;

·Cēsu pils parka apskate;

·glāze vīna neformālā gaisotnē;

·autobusa izbraukšana uz Rīgu (ap plkst. 19:00).

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Cēsu pašvaldības aģentūra ''Vidzemes Vēstures un tūrisma centrs'' aicina Jūs piedalīties Eiropas kultūras mantojuma dienu atklāšanā, kā arī apmeklēt citus Eiropas Kultūras mantojuma dienu pasākumus Latvijā. Pateicoties objektu īpašnieku un valdītāju atsaucībai ir iespēja apmeklēt dažādus pasākumus, piemēram, 8. septembrī Kokneses parkā visi aicināti piedalīties ekspedīcijā ''Vai Tu pazīsti Kokneses parku?''. Tai pašā dienā ir iespējams gida pavadībā bez maksas aplūkot Rundāles pils parku, savukārt Kuldīgas pilsētas dārzā notiks pasākums retro stilā ''Parka impresijas'' un citi pasākumi. Plašāka informācija: www.mantojums.lv.

Mantojuma dienu laikā tiek izsludināts gan bērnu zīmējumu konkurss ''Uzzīmē vēsturisku dārzu vai parku!'', kurā aicināti piedalīties bērni vecumā līdz 12 gadiem, gan starptautiska fotokonkursa jauniešiem ''Kultūras mantojuma fotogrāfijās'' nacionālā atlase.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Ragakrasts" holiday houses in Mersrags Tukuma TIC
Well-furnished cottages near the sea with fireplace, sauna in Mersrags. | Skatīt vairāk
Agrās rezervēšanas piedāvājumi! Estravel Latvia
Ieplānojiet atvaļinājumu eksotiskā galamērķī - uzsildiet ziemu! | Skatīt vairāk
no 619 EUR
Grand Voyage - Garie kruīzi rudenī Estravel Latvia
Eiropas ostas - Salas - Brazīlijas pilsētas - Maiami... Garo kruīzu piemēri šim rudenim. // no 14 naktīm | Skatīt vairāk
no 847 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69171596sec.