DMDM būs skatāmi franču mākslinieka Žana Lirsā gobelēni

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 10. jūlija līdz 31. augustam būs skatāma unikāla izstāde no Parīzes. Tā būs pasaulē pazīstamā franču mākslinieka Žana Lirsā (1892-1966) gobelēnu izlase.

Eiropas Savienības labvēlīgajā gaisotnē Žana Lirsā gobelēnu izstāde ievada projektu „Laikmetīgais gobelēns un tekstilmāksla Eiropā” (ECTTA), ko sadarbībā ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju Rīgā, Lodzas Centrālo Tekstila muzeju (Polija) un Anžē pilsētas Žana Lirsā un laikmetīgās tekstilmākslas muzeju (Francija) aizsākusi Francijas institūta Mākslas akadēmija Parīzē. No Rīgas tālāk izstāde dosies uz Lodzas tekstilmuzeju, bet pēc tam tā būs apskatāma Anžē pilsētā, Francijā.

Mākslas akadēmijas Goda locekļa Žana Lirsā darbi ir pazīstami visā pasaulē. Būdams atzīts mākslinieks (gleznotājs, ilustrators, darbojies arī keramikā un rakstījis dzeju), kura daiļradi ietekmējis kubisms, vēlāk sirreālisms, Žans Lirsā tiek uzskatīts arī par tekstilmākslas kā laikmetīgas mākslas formas aizsācēju. Šī izstāde ļaus apmeklētājiem iepazīties ar nelielu, bet būtisku Žana Lirsā daiļrades darbības daļu tieši tekstilmākslas jomā .

Skaistās tekstiliju kolekcijas ietvaros skatītāji tiks iepazīstināti ar daļu no dāvinājuma, kuru mākslinieka dzīvesbiedre Simona Lirsā, rūpējoties par mākslinieka daiļrades saglabāšanu un popularizēšanu, 2001. gadā tika novēlējusi Parīzes Mākslas akadēmijai.

Mākslinieka darbi Latvijā skatāmi pirmo reizi, tāpēc šī izstāde uzskatāma par patiesi unikālu. Izstādes mērķis ir ne tikai turpināt Latvijas skatītāju iepazīstināt ar Francijas mākslas un kultūras oriģinālvērtībām, bet jo īpaši ļaut tuvāk iepazīt mākslinieka daiļradi, piedāvājot apmeklētājiem ar šo izausto „vilnas sienu” starpniecību atklāt Žana Lirsā bagāto iztēli.

Izstādē aplūkojamie gobelēni ir tapuši dažādos Žana Lirsā jaunrades periodos un kopā tie veido vērtīgu viņa vērienīgās austās daiļrades izlasi, kas pasaulē, un it īpaši Francijā tiek vērtēta ārkārtīgi augstu.

Izstādes ceļš cauri Latvijai, Polijai un Francijai sniegs iespēju plašai starptautiskai publikai atklāt Žana Lirsā tekstilmākslu un ar īpaši lielu aizrautību iepazīt mūsdienu gobelēnus.

Projekts „Eiropas laikmetīgais gobelēns un tekstilmāksla” (ECTTA) ietver arī vairākus citus būtiskus pasākumus: tai skaitā radošās jauno mākslinieku rezidences, kas noslēgsies ar kopēju atskaites izstādi Parīzē; projekta dalībvalstu Mākslas akadēmiju studentu darbu izstādi un ar mācību darbu saistīto konferenci/semināru 28. novembrī Briselē un plašu zinātnisko konferenci „Eiropas laikmetīgais gobelēns un tekstilmāksla”, ko Francijas Institūta Mākslas akadēmija Parīzē organizē 1. un 2.decembrī un kurā tiks apspriestas šī mākslas veida aktualitātes un nākotnes perspektīvas Eiropā.

Projektu Eiropas Kopienas Kultūras programmas (2007 - 2013) ietvaros Latvijā atbalsta: LR Kultūras ministrija, DMDM, Francijas kultūras institūts Rīgā un Francijas vēstniecība Latvijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.06.2024 - 07.07.2024 Koncertuzvedums “Atgriežamies Latgolā” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
6.jūlijā plkst. 20.00 aicinām uz Dikļiem, Neikenkalna dabas koncertzāli, kur notiks koncertuzvedums “Atgriežamies Latgolā”! | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 03.07.2024 Grila & vīna vakars 28. jūnijā Jurmala Golf Club & Hotel
Grila un vīna vakars pie mums - Jurmala Golf Club & Hotel! 📆Kad? 28. jūnijā ⏰Cikos? no plkst. 18:00 Tālrunis rezervācijai:+371 23280303. | Skatīt vairāk
Premium klases kruīzi  Estravel Latvia
7 naktis uz kuģa // dažādas ostas pilsētas // lieliska apkalpošanas kvalitāte // aizraujoši maršruti // Aicinām Premium klases kruīzā! | Skatīt vairāk
no 529 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45605016sec.