Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā vēl tikai dažas dienas Anša Cīruļa izstāde

Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienas un mākslinieka Anša Cīruļa 125.dzimšanas dienas kontekstā no 28.oktobra līdz 10.decembrim muzejā skatāma Anša Cīruļa (1883–1942) piemiņas izstāde „Saules pagalmos”

Šogad latviešu lietišķās mākslas meistaram, gleznotājam un grafiķim Ansim Cīrulim aprit 125. gadskārta. Viņa radošā darbība bijusi ļoti aktīva un daudzpusīga. A.Cīruļa savdabīgais mākslinieciskais rokraksts jau viņa dzīves laikā daļai sabiedrības kalpoja par nacionālās identitātes apliecinājumu, bet tautas uztverē ar gadiem vērtās leģendā. Jau ar pirmajiem soļiem mākslas pasaulē Anša Cīruļa jaunrades vadmotīvs bijis sasniegt ko īpatnēju.

„Saules pagalmos” – tā Ansis Cīrulis nodēvējis 1939. gadā radītu gleznu. Meklējot nosaukumu izstādei, kurš visatbilstošāk izteiktu mākslinieka radošās darbības dziļāko būtību, izvēle apstājās pie šīs poētiskās vārdkopas. Anša Cīruļa mākslai piemīt gaišs, harmonisks starojums. Viņa radošā doma, īpaši lietišķās mākslas jomā, izpaudās mītiskas, tikai iztēlē skatāmas latviskas, ideālas pasaules telpas meklējumos

Tiecoties radīt vienotu lietu un vides ansambli, Ansis Cīrulis strādājis visās lietišķās mākslas nozarēs. Viņš darbojies mākslas keramikas jomā, darinājis metus metālizstrādājumiem, no koka darinātām lietām, tekstilijām, pats izgatavojies dekoratīvus, apdrukātus audumus. Mākslinieks izstrādājis vairāk kā trīsdesmit projektu sabiedrisko un dzīvojamo telpu interjeriem, (Rīgas pils Sūtņu akreditācijas zāles projekts, Latvijas Lauksaimniecības kameras reprezentācijas telpu interjeri u.c.)

Ansis Cīrulis strādājis arī lietišķās grafikas jomā. Viņš ir pirmās pastmarkas autors un veidojis projektus Latvijas naudas zīmēm, metus latviešu strēlnieku bataljona karogiem un krūšu nozīmēm. Mākslinieks ir oficiālā Latvijas valsts karoga standarta autors. A.Cīrulis strādājis arī stājmākslas jomā, veidojis grafikas un gleznojis.

Izstāde atklāj Anša Cīruļa daiļrades daudzpusīgo māksliniecisko darbību latviešu mākslas un dizaina jomā, parādot mākslinieku kā vienu no latviešu dizaina aizsācējiem un erudītu mākslas stilu pārvaldītāju. Izstādē skatāma nacionālā un valsts simbolika, keramika, tekstils, mēbeļu interjers, grafiskais dizains, glezniecība, grafika. Tai skaitā aplūkojami Rīgas pils akreditācijas telpu interjeri, Latvijas Valsts karoga mets, valsts pirmās pastmarkas mets, mēbeļu garnitūras sabiedriski nozīmīgās telpās un citi darbi, kas raksturo mākslinieka daiļrades mantojuma valstisko nozīmīgumu.

Projekta ietvaros izstrādātas muzejpedagoģiskās programmas un darbojas ar A.Cīruļa daiļradi saistītas atvērtas radošās darbnīcas. Izstādes ietvaros 29.oktobrī notika A.Cīruļa dzīvei un daiļradei veltīta konference „Anša Cīruļa daiļrade 20.gs. kultūrvēsturiskā kontekstā.” Izdots arī izstādes katalogs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.06.2024 - 06.07.2024 Ekskursija "Tiksimies Rožu laukumā" Liepājas reģiona TIB
Katru dienu plkst. 12:00 liepājniekiem un pilsētas viesiem ir dota iespēja kopā ar zinošu gidu doties divu stundu garā pastaigā, lai iepazītu | Skatīt vairāk
Dodies garšu ceļojumā Latgalē Latgale.travel
Rēzeknes un Ludzas Mājas kafejnīcu dienas jau šajā nedēļas nogalē! | Skatīt vairāk
Latvijas čempionāts vieglatlētikā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29. un 30. jūnijā Jāņa Daliņa stadionā norisināsies Latvijas čempionāts vieglatlētikā, kura programmā iekļauta septiņcīņa un desmitcīņa. | Skatīt vairāk
Premium klases kruīzi  Estravel Latvia
7 naktis uz kuģa // dažādas ostas pilsētas // lieliska apkalpošanas kvalitāte // aizraujoši maršruti // Aicinām Premium klases kruīzā! | Skatīt vairāk
no 529 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78469896sec.