Nacionālajā vēstures muzejā runās par zemūdens arheoloģiju un muižniekiem Latvijā

2009.gada 4. un 5. aprīlī Nacionālajā vēstures muzejā jubilejas lasījumi par zemūdens arheoloģiju un muižniekiem Latvijā

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) turpina 140 gadu jubilejai veltītos lasījumus Rīgas pilī, piedāvājot tos par brīvu apmeklēt ikvienam interesentam.

4. aprīlī, 13.00, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina izmantot unikālu izdevību un apmeklēt leģendārā arheologa Jāņa Apala lasījumu „Zemūdens arheoloģijas pirmsākumi Latvijā”. Dažādus zemūdens pieminekļus Latvijas teritorijā atrada jau 19. gs., taču tā īsti tos sāka apzināt un pētīt tikai 20. gs. 50. gados. Jānis Apals sāka zemūdens arheoloģijas pieminekļu apzināšanu un pētniecību uz zinātniskiem pamatiem un daudzu gadu garumā bija šīs zinātnes nozares „smagsvars” un virzītājs. Plašākai sabiedrībai redzamākais viņa mūža darbs ir Āraišu ezerpils izpēte, rekonstrukcija un izveide par unikālu kultūrvēsturisku objektu.

5. aprīlī, 13.00, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina uz tematisku ekskursiju „Muiža un muižnieki 18. – 19. gs.”

Jubilejas lasījumi sestdienās un svētdienās notiks līdz aprīļa beigām.

LNVM vēsture cieši saistīta ar 1868. gadā nodibināto Rīgas Latviešu biedrību (RLB), kuras sastāvā darbojās vairākas kultūrizglītojošas komisijas. Viena no tām, 1869. gadā izveidotā Zinību komisija, uzsāka muzejisku priekšmetu vākšanu, lai radītu Latviešu muzeju pretstatā jau esošajiem, baltvācu organizētiem un vadītiem muzejiem. To arī uzskata par Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pirmsākumiem.

Nepilna pusotra gadsimta laikā muzejs ir kļuvis par lielāko latviešu tautas muzejisko vērtību krātuvi - tā kolekcijās ir gandrīz 1 000 000 priekšmetu: arheoloģiskajos izrakumos iegūtas senlietas, rotu un monētu depozīti, tautastērpi, tradicionālie darbarīki, tautas lietišķās mākslas darinājumi, sadzīves priekšmeti, fotogrāfijas, dokumenti, kartes, gravīras, gleznas u.c. Latvijas vēstures liecības. Muzeja misija ir Latvijas valsts un tautas interesēs vākt, saglabāt, pētīt un popularizēt Latvijas un pasaules garīgās un materiālās kultūras liecības no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kam ir arheoloģijas, etnogrāfijas, numismātikas, vēstures vai mākslas vēstures nozīme.

Muzejs atrodas Rīgā, Pils laukumā 3, Rīgas pils 3. stāvā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Strūve nav skrūve! Madonas TIC
20. jūlijā ceļotāju diena Madonas novadā, jo šogad UNESCO Pasaules mantojumā iekļautajam Strūves ģeodēziskajam lokam 200 gadu, kopš mērījumu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.06.2024 - 06.07.2024 Ekskursija "Tiksimies Rožu laukumā" Liepājas reģiona TIB
Katru dienu plkst. 12:00 liepājniekiem un pilsētas viesiem ir dota iespēja kopā ar zinošu gidu doties divu stundu garā pastaigā, lai iepazītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 04.07.2024 airBaltic pop-up lidojumi Liepājas reģiona TIB
Latvijas lidsabiedrība airBaltic paziņo, ka nodrošinās pop-up lidojumus no Rīgas uz Liepāju. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,


Estravel Latvia
,


Avis
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44955587sec.