Daugavā nolaidīs Latvijā izgatavoto vikingu laivas prototipu "Osa"

Šo sestdien, 9.maijā, Daugavas ūdeņos pirmo reizi tiks nolaista divus gadus latviešu amatnieku darinātais autentiskais kuģa prototips senajam Vikingu kuģim "Osa"," informē projekta vadītājs Juris Erts, uzsverot, ka tehniskie darbi turpināsies arī pēc laivas nolaišanas ūdenī.

Visi plašsaziņas līdzekļu pārstāvji un citi interesenti tiek aicināti šo sestdien, 9.maijā Laivu centrā, Krasta ielā 5, Rīgā, kur aptuveni pl.12 notiks vikingu laivas "Osa" pirmā saskare ar Daugavas ūdeņiem.

"Vēlos uzsvērt, ka "Osa" dublikāta izveide pēc vairāk nekā 1000 gadiem ir unikāls projekts ne tikai Baltijā un Skandināvijā, bet arī pasaules mērogā," skaidro J.Erts.

""Osa" izbūves projektu realizē SIA Kubuks ar norvēģu uzņēmēja Pēra Bjorkuma (Per Bjorkum) un latviešu amatnieku atbalstu," skaidro J.Erts, uzsverot, ka projekta tapšanā lielu atbalstu sniegušas daudzas valsts, pašvaldības un komerciālas struktūras, kuru ieguldījumu summās nav iespējams aprēķināt, bet, ņemot vērā projekta unikalitāti, tas ir bijis neatsverams.

"Virkne tehnisko darbu vēl tiks darīti, tomēr varam uzskatīt, ka kuģa korpusa un masta konstrukcijas izbūve ir tuvu noslēgumam, dēļ kā varam apgalvot, ka jau tuvākajā laikā "Osa" varētu tikt nolaists Daugavā, jo daļa darbu vēl darāmi kuģim atrodoties uz ūdens," turpina J.Erts, papildinot, ka par kuģa nolaišanas vietu un laiku tiks sniegta papildus informācija.

Komentējot "Osa" projekta vēsturi, J.Erts skaidro, ka ideja radusies jau 1990.gadā, tomēr tikai 2000.gadā sākts darbs pie skiču un rasējumu izstrādes, analizējot pieejamo informāciju un izpētot senā kuģa būves noslēpumus un tehniskos risinājumus. Savukārt 2007.gadā tika uzsākts praktiskais darbs pie kuģa būves, izmantojot Birzgales latviešu amatnieku brāļu Jura Zīles un Ingolfa Zīles pieredzi un zināšanas.

Pēc kuģa nolaišanas ūdenī un atlikušo darbu pabeigšanas, ir plānots ar to iepazīstināt visus interesentus, pietauvojot to Daugavā, iepretim Valsts Prezidenta pilij, bet šī gada jūnijā plānota tā došanās pa Baltijas jūru uz Ventspili, tad gar Gotlandi uz Zviedriju. "Esam domājuši arī par tālāko maršrutu, bet vispirms nepieciešams pārbaudīt kuģa gaitu, stabilitāti un citus tehniskus parametrus, lai varētu droši tālāk doties pa senajiem vikingu ceļiem," uzsver J.Erts.

"Komanda ir nokomplektēta no Norvēģijas, Zviedrijas un Latvijas pārstāvjiem, kuru starpā ir kā profesionāli jūras braucēji, tā arī kuģošanas entuziasti," turpina J.Erts, papildinot, ka "Osa" kapteinis būs norvēģis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.06.2024 - 30.06.2024 Atpūtas un izklaides vietas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Ieplāno pasākumu kādā no Liepājas atpūtas un izklaides vietām! | Skatīt vairāk
Valmiermuižas etnomūzikas festivāls Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Ieplāno vērienīgāko etnomūzikas notikumu Latvijā, lai jau 2024. gada 6. un 7. jūlijā atkal satiktos Valmiermuižā! | Skatīt vairāk
no 20 EUR
Atpūta Lasvegasā! - Jaudīgi! Estravel Latvia
Iestartē vasaru - Lidojums un viesnīca Vegasā // Piedāvājumi 7-14 naktīm // Lidojums no Rīgas | Skatīt vairāk
no 1419 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5781908sec.