Skujenes luterāņu baznīca , baznīcas

Skujenes pagasts

Skujenes baznīca, kas celta 1780.gadā.

 Rakstos pirmoreiz draudze  minēta 1444. gadā. 1668.gadā uzcelta jauna koka baznīca, bet 1780 .gadā- mūra baznīca. Draudze ar  uzcelto baznīcas torni nav bijusi mierā, tādēļ 1901.gadā būvuzņēmējs Menģelis uzcēlis baznīcai lielu piebūvi un jaunu torni. Draudze pati gādājusi par materiāliem, akmeņi pievesti no saimniecībām. 1903. gadā baznīca iegūst ērģeles un tās skaitījušās toreiz labākās lauku draudzēs. Altāra vietā baznīcai ir krucifiks, ko darinājis nezināms mākslinieks 1772 .gadā. 1. Pasaules kara laikā zvans ticis aizvests uz Krieviju un tā arī vairs neatgriezās savā vecajā vietā. Vēlāk draudze iegādājās jaunu zvanu.

„Sensenos laikos tagadējās Skujenes teritorijā nolēmuši celt baznīcu. No tālienes sabraukuši četri amatnieki. Kad baznīcas būvdarbi tuvojušies noslēgumam, amatnieki sākuši domāt apdzīvotai vietai nosaukumu.

 

Neviens no izdomātajiem vārdiem nav paticis. Tad nu nolēmuši – kurš cilvēks pirmais nāks pa ceļu, tā vārdā nosauks vietu. Diena bijusi drēgna un lietaina. Pa ceļu neviens nav gājis. Beidzot baznīcas virzienā kāds nācis. Viens no amatniekiem izsaucies: „Re, kur Skujene nāk!” Tā nu amatnieka Skujas sieva iemūrēta altārī, bet vieta nosaukta viņas vārdā”.

Skujenes luterāņu baznīca , baznīcas

Adrese: Skujenes pagasts
Mājas lapa: www.tourism.cesis.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: