Latvijas Nacionālā mākslas muzejā izstāde "Patiesība un skaistums"

Patiesība un skaistums

/20.02. - 29.03.2009 /

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā glabājas apjomīga un mākslinieciskā ziņā izcilākā krievu mākslas kolekcija Baltijas valstīs, kura dod iespēju plaši un daudzveidīgi parādīt tieši reālistiskās glezniecības attīstību Krievijā simts gados - laika posmā no 1860. līdz 1960.gadu sākumam.

Izstādes Patiesība un skaistums ekspozīcijā, kura no 2009.gada 20.februāra līdz 29.martam ir aplūkojama Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē, iekļauti Krievijas mākslā plaši pazīstamu 69 autoru 80 mākslas darbi - lieliski 19. un 20.gadsimta krievu reālistiskās glezniecības paraugi. Tai skaitā ir Ivana Aivazovska, Ivana Šiškina, Iļjas Repina, Vasilija Surikova, Alekseja Savrasova un citu autoru audekli, kuros ar cieņu, precizitāti, pietāti un mīlestību parādītas vienkāršo cilvēku dzīves situācijas, īpašu vērību pievēršot tipisku sadzīves un darba apstākļu atklāsmei, pārliecinošam tēlu psiholoģiskam raksturojumam kā sadzīves žanra gleznās, portretos, tā arī vērienīgās vēsturiskās kompozīcijās. Tikpat nozīmīga ekspozīcijas daļa ir ainavas, kurās Krievijas daba atspoguļota visos gadalaikos tiem raksturīgā noskaņu daudzveidībā un krāšņumā.

1890. - 1920.gadi krievu mākslā ir intensīvs jaunu māksliniecisko izteiksmes līdzekļu meklējumu laiks. Konstantīna Korovina, Borisa Kustodijeva, Iļjas Maškova, Filipa Maļavina darbi raksturo to, kā reālistiska pasaules uztvere tika bagātināta ar radošu impresionisma, simbolisma, fovisma, primitīvisma un daudzu citu stilistisko tendenču apguvi. Savukārt izstādei atlasītās mākslinieku Aleksandra Deinekas, Pjotra Kotova, Viktora Ivanova 1930. - 1950.gados radītās kompozīcijas dod iespēju iepazīties ar spožiem sociālistiskā reālisma paraugiem.

Izstāde 2007. - 2008.gadu mijā ar lieliem panākumiem tika parādīta Itālijā, Potencas pilsētas Gleznu galerijā Palazzo Loffredo, kur to apmeklēja vairāk nekā 20 tūkstoši skatītāju. Šāda mēroga krievu glezniecības izstāde no muzeja kolekcijas ārpus Latvijas robežām tika sarīkota pirmo reizi.

Potenciālos semināra dalībniekus lūdzam aizpildītu pieteikšanās formu nosūtīt uz e-pastu: [email protected] vai pa faksu: (+371) 67 357408

2009.gada 26.februāris, ceturtdiena, plkst. 11:00

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Baltā zāle, K.Valdemāra iela 10a, Rīga

Seminārs paredzēts vizuālās mākslas, mākslas vēstures un kultūras vēstures skolotājiem, kuri vēlas uzlabot savas prasmes mācību darbam muzejā.

Semināra programmā:

1. Tikšanās ar izstādes kuratori Kseniju Rudzīti, kura stāstīs par mākslas darbu atlases kritērijiem un izstādes panākumiem Itālijā 2007. - 2008.gadu mijā Potencas pilsētas Gleznu galerijā Palazzo Loffredo.

2. Tieši Jums sagatavota paraugekskursija krievu reālistiskās glezniecības izstādē, kuru vadīs mākslas vēsturniece Edvarda Šmite.

3. Konsultācijas un ieteikumi no muzeja izglītības programmu kuratores Martas Ķipsnes par mācību iespējām izstādē, plānojot skolas grupas vizīti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunas akcijas Piedzīvojumu ceļojumiem Estravel Latvia
Jauns mēnesis un Maija atlaides ir klāt! Piedzīvojumu ceļojumi visā pasaulē - dažādām gaumēm un budžetam. Jūsu sapņu galamērķis jau gaida Jūs! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
🇬🇷 Vasaras piedzīvojums Peloponesā! Latvia Tours
Tieši Peloponesas kūrortos iespējams patverties no lielpilsētas kņadas, izbaudīt klusumu un ilgi gaidīto atpūtu. | Skatīt vairāk
no 425.00 EUR
50% atlaide kurīziem 2025. gadā - Nenokavē Estravel Latvia
AGRĀ IZPĀRDOŠANA - 50%. // Iepazīstiet grieķu kultūru un salas kruīza ceļojumā ar Celestyal Cruises. 21.03., 28.03., 31.10., 07.11. un 14.11.2025. // | Skatīt vairāk
no 249 EUR
Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē Alūksnes TIC
Atzīmējot mācītāja un skolotāja Ernsta Glika 370.gadadienu, aicinām doties aptuveni 4 kilometrus garā pastaigā iepazīstot vietas Alūksnē. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Estravel Latvia
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Avis
,


Nikos Travel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.39531589sec.