Cēsis pieskandinās "Saucējas" [1]

Cēsu izstāžu namu 18.aprīlī plkst. 17.00 pieskandēs tradicionālās dziedāšanas grupa „Saucējas”. „Saucēju” aizsākumi meklējami 2003.gadā, kad grupas dalībnieces, ietekmējoties no krievu „Iļjinskaja pjatņica” un Latgales dziedāšanas tradīcijām, izveidoja grupu.

”Saucēju” dziedāšanas pamatā ir tradicionālā, attiecīgajam reģionam raksturīgā dziedāšanas maniere. Šīs prasmes ir apgūtas, dziedot kopā ar teicējām un atdarinot etnogrāfiskos ierakstus. Sākotnējo izvēli par labu Ziemeļlatgalei noteicis tas, ka dziedāšanas tradīcija šai reģionā ir salīdzinoši labi saglabājusies, ir pieejams daudz ierakstu, un sievu balsis etnogrāfiskajos ansambļos joprojām nav zaudējušas tradicionālo skanējumu.

Pirmā „Saucēju” skolotāja ir izcila Ziemeļlatgales teicēja Margarita Šakina. Viņas dziesmu pūrs, izcilā vokālā tehnika un nenogurstošā vēlme dziedāt grupai devusi lielisku pamatu tradicionālās dziedāšanas izpratnē. Pēc tam „Saucējas” viesojušās un mācījušās arī pie daudzām citām teicējām un klausījušās daudz etnogrāfisko ierakstu.

Vokālo tehniku „Saucējām” palīdzējuši apgūt Sergejs un Natālija Oļenkini, kuri jau daudzus gadus nodarbojas ar tradicionālo dziedāšanu un šai jomā attīstījuši vērā ņemamas praktiskas un teorētiskas prasmes. „Saucējas” ir piedalījušās Starptautiskajā tradicionālās polifonijas simpozijā Tbilisi, Gruzijā, Starptautiskā folkloras seminārā Minskā, Baltkrievija, Starptautiskā Burdona festivālā Alsungā, kā arī folkloras un tradicionālās dziedāšanas festivālos Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Bulgārijā, un citur. „Saucējas” piedalījušās arī koncertierakstā Eiroradio ciklā Folk into classics.

19. aprīlī plkst. 17.30 pasaulē un Latvijā populārā deja tango, kuru dejo klubos, krogos, ielās un citur, aicina uz Argentīnas tango „degustāciju” Cēsu izstāžu namā – iepazīstināšana ar deju, dejas vēsturi, filmas skatīšanās, neliela apmācība, paraugdemonstrējumi un dejošana. Cēsniekus kopā dejot aicina „Tango Studio” dejotāji Aigars Stirna un Ginta Opmane. Aicinām visus dejot gribētājus.

22. aprīlī plkst. 18.00 koncertu Izstāžu namā sniegs Ādažu Brīvā Valdorfa skolas orķestris, vadītājs Andrejs Grimms. Orķestra sastāvā dažāda rakstura un vecuma mūziķi spēlēs sev atbilstošus un mīļus instrumentus – soprāna, alta un tenora blokflautas, ģitāras, basģitāras, akordeonu, saksofonus, trompetes, čellus, bungas un dažādas perkusijas. Orķestris koncertējis Latvijas, Igaunijas, Šveices, Slovākijas, Anglijas, Zviedrijas u.c. valstu Valdorfa skolās. Programmā skanēs īru, franču, Transilvānijas un latviešu tradicionālā mūzika no populārām filmām, dažu mums tuvu favorītu (Bjorka, Queen, Depeche Mode u.c.) aranžijas un kāds klasisks skaņdarbs. Skaņas lidojums, kas neatzīst stila un žanru robežas, un dažbrīd ir tīšs „likumpārkāpējs”. Esiet gatavi uz visu, taču viens skaidrs – bez pozitīvām emocijām no Izstāžu nama neiziesiet!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Interesanti! 04/17/2009 17:48 Gribētos uzzināt ko dziedās Saucējas. Vai visus novadus?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 11.05.2024 Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 07.05.2024 Muzeju nakts rosība Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, no plkst. 19 līdz 01 ikviens liepājnieks un vēju pilsētas viesis ir aicināts ļauties Eiropas Muzeju nakts Liepājā rosībai. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Ungurmuiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53487802sec.