Latvijas Dabas muzejā smaržos pēc tomātiem

No 2009.gada 26. līdz 30. augustam Latvijas Dabas muzejā smaržos pēc tomātiem, kas liecina par ikgadējo izstādi „Tomātu parāde”. Izstāde tapusi sadarbībā ar Rīgas Dārzkopības entuziastu klubu „Tomāts”. Izstādē apmeklētāji varēs priecāties par vairāk nekā 200 diženām tomātu šķirnēm. Starp tām skatītāji varēs novērtēt arī jaunākās šķirnes – ‘Tālie ziemeļi’, ‘Balkona dzeltenais’, ‘Koraļik’, ‘Huzārs’ un citas. Izstādes atklāšana muzeja 2. stāva izstāžu zālē plkst. 11.00.

Izstādē varēs apskatīt dažāda lieluma, krāsu, formu Latvijā audzētus tomātus, kā arī 20 piparu šķirnes. Izstādes laikā būs iespējams iegādāties tomātu sēklas, saņemt audzētāju konsultācijas, kā arī uzzināt citus interesējošus jautājumus par tomātu audzēšanu un kopšanu.

Tomātus var audzēt ne tikai siltumnīcās, uz lauka vai podiņos, bet ir arī šķirnes, ko audzē istabā uz palodzes, kā arī uz balkona – nokarenie tomāti, kas, līdzīgi kā puķes, karājas ar augļiem uz leju.

Tomātiem radot piemērotus apstākļus, tie var ražot no maija līdz novembrim. Ir šķirnes, kuras pareizi novāktas glabājas līdz februāra beigām. Tomāta garša atkarīga lielā mērā no augsnes, apstākļiem kādos tas audzis un no aprūpes. Lielāka piekrišana ir lielaugļu tomātu šķirnēm, kuras pēc garšas ir saldākas un miltainākas. No vecajām šķirnēm nepārspējamas ir: ‘Sliņķa sapnis’, ‘Baltais dzidrais’, ‘Gaujmala’, ‘Zelta rieksti’, ‘Sprīdītis’. Bērnu iemīļotākā tomātu šķirne ir ‘Buratino’ un dažādu krāsu ogu tomātiņi.

Tomātus 20. gadsimta sākumā audzēja pilīs un muižās, kā ekskluzīvu produktu. Vēlāk, Pirmajos Ulmaņa laikos, tos sāka audzēt kā dārzeni pārtikā un jau ievērojami lielās platībās – tomātus audzēja stikla siltumnīcās. Pasaulē ir pazīstamas vairāk nekā 3 tūkstoši tomātu šķirņu.

Tomātus uzturā vislabāk ir lietot svaigā veidā, jo tie satur lielu daudzumu organisko skābju un daudz vērtīgu vitamīnu - C, A, B, P un citi. Tomāti satur organiskās skābes: vīnskābi, dzintarskābi un skābeņskābi. Labo īpašību dēļ, tomātiem ir ļoti plašs pielietojums kulinārijā – no tiem var gatavot dažādus salātus, tomātu mērces, eļļu un sulu.

Ieejas maksa: 1 Ls; 0,70 Ls; 0,50.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas "Skyforger" koncerts Valmierā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
8.jūnijā plkst. 20.00 jaudīgi un vērienīgi vasaras koncertsezonu Valmieras estrādē atklās folkmetāla grupa “Skyforger”. | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Mistiskais Omānas sultanāts Valsts svētkos Latvia Tours
Ceļojums piemērots visiem, kurus interesē atklāt un izpētīt jaunas valstis citā kontinentā ārpus Eiropas, kā arī tiem, kas vēlas baudīt sauli un | Skatīt vairāk
no 1989 EUR
Sala, kas iekaros jūsu sirdi un prātu! Latvia Tours
Kipra ir trešā lielākā sala Vidusjūrā un ir populārs tūrisma galamērķis, pateicoties tās skaistajām pludmalēm, bagātajai vēsturei un | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Līgo svinības jūras krastā Baltic Beach Hotel & SPA
23. jūnijā aicinām Jūs ciemos, lai kopīgi aizvadītu gada īsāko nakti un godam nosvinētu Līgo svētkus jūras krastā – “Baltic Beach Hotel & | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48399305sec.