Tartu ar vērienīgu ceremoniju atklāj Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu

Tartu kopā ar Dienvidigaunijas reģionu 2024. gada 26. janvārī uzsāka savu Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu, sekojot Bādišlei Austrijā un Būdei Norvēģijā. Tartu 2024 programmas kultūras notikumu skaits pārsniedz 1000, tās gads tika atklāts ar grandiozu izrādi “Viss kļūst par vienu!” (All Becomes One!).

Atklāšanas ceremonija Emajegi upes krastā pulcēja tūkstošiem Tartu iedzīvotāju un viesu, tās tapšanā piedalījās 200 aktieri, dejotāji un mūziķi. Pasākuma apmeklētājus uzrunāja Igaunijas prezidents Alars Kariss, ES enerģētikas komisāre Kadri Simsone un Tartu mērs Urmass Klāss.

Igaunijas prezidents Alars Kariss uzsvēra, ka Tartu vienmēr ir bijis Igaunijas kultūras un garīgās izaugsmes centrs: “Es ceru, ka Tartu, manas dzimtās pilsētas, kultūrvēsturiskais mantojums palīdzēs jaudīgi nest Eiropas kultūras galvaspilsētas vārdu mūsu reģionā un visā Igaunijā.”

Tartu mērs Urmass Klāss savā uzrunā atsaucās uz bijušo Igaunijas prezidentu Lenartu Meri: “Prezidents Meri ir uzsvēris, ka, lai Eiropas Savienība funkcionētu, ir svarīgi teikt jā. Sakot jā dažādībai, mēs esam par spēku. Es ticu, ka Tartu un Dienvidigaunijas reģiona Eiropas kultūras galvaspilsētas gads būs pozitīvi vienojošs.” Urmass Klāss izcēla arī Tartu 2024 gada koncepciju “Izdzīvošanas mākslas”, kas orientēta uz dažādības brīvību un spēku.

Tartu 2024 atklāšanas izrāde “Viss kļūst par vienu!” rāda, cik svarīga ir saskarsme un kopābūšana ar mīļajiem. Tāpat tā ar deju, dziesmām un vizuālo mākslu atspoguļo Tartu pagātni, tagadni un nākotni. Izrādē kopā ar visu vecumu vietējiem iedzīvotājiem uzstājās Igaunijā iecienītie Trad.Attack!, Sanders Melders, Lonitsera un citi mākslinieki.

Tartu 2024 atklāšana sākās ar disko bērnudārznieku auditorijai, kam sekoja iesildīšanās ballīte pilsētas rātslaukumā. Pēc atklāšanas ceremonijas svinības turpinājās ar vērienīgu ielu gājienu un brīvdabas reivu Igaunijas Nacionālajā muzejā.
Tartu 2024 ir šī gada lielākais notikums Igaunijā – tā organizēšanā ir iesaistīta ceturtā daļa valsts. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas mākslinieciskā koncepcija un vadmotīvs ir “Izdzīvošanas mākslas” (Arts of Survival). Tās ir zināšanas, prasmes un vērtības, kas palīdzēs dzīvot labāk nākotnē, ar fokusu uz ilgtspēju, kopradi, vietējo unikalitāti, zinātni un tehnoloģijām. Programmas ietvaros gada laikā notiks vairāk nekā 1000 pasākumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 29.04.2024 ️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47203207sec.