Kipra no A līdz Z: kas jāzina, pošoties ceļojumā uz šo salu

Kipra no A līdz Z: kas jāzina, pošoties ceļojumā uz šo salu

Vidusjūras saulainā sala Kipra lutina savus viesus ar aktivitāšu iespēju daudzveidību un brīnišķīgu dabu. Šeit pasaules vēstures cienītāji var baudīt arvien spilgas seno laiku liecības, dabas mīļus šeit priecē jūra un kalni, laiskas atpūtas kārotājus šeit lutina lieliski kūrorti un viesnīcas. Un pāri visam bezgala gards ēdiens un vietējo cilvēku viesmīlība. Tūroperators “Novatours” ir apkopojis būtiskākos faktus, kas noderēs tiem, kas plāno vai apsver ceļojumu uz brīnišķīgo Kipru.

Kipra ir Vidusjūras trešā lielāka sala, kas atrodas trīs kontinentu krustcelēs – šeit mijas Eiropas, Āfrikas un Āzijas ceļi. Kiprā var redzēt ne tikai trīs kontinentu floru un faunu, bet arī kultūras pēdas, ko atstājuši grieķi, feniķieši, turki, francūži un angļi.

Fakti, kurus vērts zināt

Valoda - grieķu (dienvidu daļā) un turku (ziemeļu daļā).
Nauda - eiro.
Laika zona - Austrumeiropas vasaras laiks (vienāds ar Latviju).
Satiksme - transporta virzība notiek pa ceļa kreiso pusi.Uz salas ir labi attīstīts autobusu satiksme, tomēr, ja kārosies nokļūt kalnos, labāk ir nomāt privātu auto. Ir pieejami arī taksometri.
Cenas - maltīte vienai personai vidējas klases restorānā izmaksā aptuveni 15 EUR, kapučīno - aptuveni 3.50 EUR, 0.33 l tilpuma ūdens pudele - 0.83 EUR.
Dzeramnauda - ir pieņemts atstāt dzeramnaudu par nelieliem pakalpojumiem: istabas uzkopšanu, bagāžas aiznešanu, apkalpošanu pie galdiņa. Oficiantiem restorānos ieteicams atstāt 10 procentus no rēķina summas.
Lidojuma ilgums - aptuveni četras stundas no Rīgas.

Klimats

Kipra ir ļoti saulaina, gadā ir no 300 līdz 340 saulainām dienām. Vasaras sezona ilgst no marta līdz novembrim. Jūlijs un augusts ir viskarstākie mēneši, un temperatūra kāpj līdz pat 40 grādiem. Vidēja temperatūra vasaras sezonā ir 25–30°C. Vietējie iedzīvotāji saka, ka no martam līdz novembrim ir vasara, bet pārējā laikā – pavasaris. Pat tajā periodā, ko vietējie sauc par pavasari, var peldēties jūrā, jo ūdens temperatūra nenokrīt zem 18-19 grādiem.

Ieceļošana

Latvijas pilsoņi un nepilsoņi Kiprā var uzturēties līdz 90 dienām pusgadā. Latvijas pilsoņi var ieceļot Kiprā arī ar eID karti, savukārt nepilsoņiem ceļošanai ir nepieciešama pase. Ceļošanas dokumentam ir jābūt derīgam līdz ceļojuma beigām.

Viesnīcu specifika

Viesnīcas Kiprā ir sadalītas piecās kategorijās: no vienas līdz piecām zvaigznēm, savukārt apartamenti klasificēti ar burtiem: A, B, C. Viesnīcām kūrortu centros, salīdzinot ar tādas pašas kategorijas viesnīcām, kas izvietotas tālāk no centra, ierasti ir mazāka platība, mazāki baseini.

Svarīgi ņemt vērā, ka ne visām viesnīcām, kas atrodas jūras piekrastē, ir savas pludmales.

Labākie kūrorti - Larnaka, Limasola, Protarasa, Aijanapa.

Ko apskatīt

Larnaka - trešā lielākā pilsēta salas dienvidu daļā, otrā svarīgākā osta, un ir pazīstama ar to, ka tur atrodas arī lidosta. Larnaka ir slavena ar palmu ieskautu pludmales aleju. Garāmgājējus vilina jaukas bodītes un omulīgas kafejnīcas. Larnaka izceļas arī ar savu vēsturi un daudzajiem muzejiem. Larnakā ir vērts redzēt arheoloģijas muzeju, Sv. Lazara baznīcu, musulmaņu templi „Hala Sultan Tekke“, kā arī netālo sāls ezeru. Larnaka atrodas 45km attālumā uz dienvidaustrumiem no Kipras galvaspilsētas Nikosijas.

Aijanapa - nelielais kūrorts, kas valdzina ne tikai vēstures cienītājus, bet arī ballīšu cienītājus. Kūrorta centrā viens no iecienītākajiem laika pavadīšanas veidiem ir mūzika un dejas visas nakts garumā. Savukārt, Aijanapa esošais klosteris piesaista viduslaiku pazinēju uzmanību. Šī Itālijas renesanses stila ēka izskatās kā bastions. Kiprieši ar prieku izrāda tūristiem Lara – vietu, kuras ainava atgādina Āfrikas savannu un kur retu sugu bruņurupuči – Carretta – dēj olas.

Nikosija - šī pilsēta ir ne tikai Kipras galvaspilsēta, bet arī robežšķirtne, kas iedala salu divās daļās: grieķu kontrolētajā daļā (Dienvidi) un turku kontrolētajā daļā (Ziemeļi). Vecpilsētu, kas ir pilna ar arhitektūras pieminekļiem, aplenc augsta siena, ko uzcēla venēcieši 16. gadsimtā. Turklāt tā ir bagātīgi pildīta ar dažnedažādām kafejnīcām, krogiem un restorāniem. Pastaigāties pa vecpilsētu ir gluži kā atgriezties pagātnē – šeit ir saglabājušas šauras ieliņas, senas ēkas, savukārt, logi ir rotāti ar vietējo meistaru darbiem.

Pafosa - šī ir ideāla vieta tiem, kas vēlas uzzināt vairāk par Kipras vēstures antīko periodu un grieķu mitoloģijas varoņiem. Tā ir pilsēta, kur leģenda par Afrodīti joprojām ir dzīva. Slavenie karaļu kapi – alās būvētie pazemes apbedījumi ar saviem dārziem un kolonnām – ir unikālākais arheoloģiskais atradums visā salā.

Kuriona - šī ir viena no vissenākajām Kipras pilsētām. Romiešu laikos tā bija galvenā Kipras hercogiste. Šī vieta ir slavena ar savu seno mantojumu. Grieķu Romiešu amfiteātris, kas uzcelts 2.gs.p.m.ē., arī mūsdienās priecē klausītājus ar lielisku akustiku teātra uzvedumu un mūzikas koncertu laikā. No 8. līdz 4. gs.p.m.ē. salā valdīja Apollona kults – par to mūsdienās atgādina Apollona tempļa paliekas. Eustolia māja ir tipisks romiešu villas paraugs – tas ir vesels vannas istabu un dzīvojamo istabu komplekss, kas dekorēts ar smalkām mozaīkām. Šeit atrodas arī seno kristiešu laika bazilika.

Lefkara - ciems, kas valdzina tūristus ar savu vienkāršumu. Vietējie iedzīvotāji ir slaveni ar saviem sudraba izstrādājumiem un rokdarbiem „lefkaritika” (grieķu mežģīnes). Leonardo da Vinči 1481. gadā apmeklēja šo ciemu, lai iegādātos grieķu mežģīnes Milānas katedrāles altāra rotājumam.

Ko nogaršot

 „Kleftiko” – krāsnī cepts jērs;
 „Sish Keb” – uz iesma un oglēm cepts marinēts jērs;
 „Mezedes” – dažādas vietējās uzkodas;
 „Yalanci Dolma” – vīnogu lapās satīti rīsi ar sīpoliem, tomātiem un dažādām garšvielām;
 „Musakka” – krāsnī cepts maltās gaļas, kartupeļu un baklažānu kārtojums;
 „Sheftalia” – grilētas gaļas kotlete;
 „Gliko” – konservēti augļi sīrupā.

Vasaras ceļojumu sezona uz Vidusjūras brīnišķīgo salu Kipru ir jau sākusies. Laiks lūkoties pēc labākā piedāvājuma un posties ceļā!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 03.05.2024 Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Brauc ar klasi Alūksni! Alūksnes TIC
Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem! | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR
𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle! Latvia Tours
Ceļojums piemērots visiem, kurus valdzina krāšņa, masu tūrisma neizpostīta daba un jūtams vietējās kultūras piesitiens. | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69461799sec.