Aplūko - sirreāli sinhronizēti gaismas viļņi jāņtārpiņu izpildījumā

Lai arī pasaulē ir apmēram 2000 jāņtārpiņu sugu, sinhronie jāņtārpiņi ir vienīgā suga, kuras pārstāvji var saskaņot savus izgaismotos rakstus – turklāt, tie sastopami tikai dažās pasaules vietās.

Lai redzētu viskrāšņāko jāņtārpiņu gaismu šovu rietumu puslodē, jādodas uz Greitsmokimauntinsu nacionālo parku ASV. “Parkā ir 19 sugu jāņtārpiņi, ” vēsta Bekija Nikolsa, parka entomoloģe, kas šo jāņtārpiņu radīto fenomenu pēta jau pēdējos 20 gadus, “bet tikai Photinus carolinus ir sinhronā suga.” Bekija Nikolsa atklāj, ka līdzīgas sugas ir sastopamas arī Āzijas dienvidaustrumos (īpaši  Malaizijā, Filipīnās un Taizemē) un Kongari nacionālajā parkā Dienvidkarolīnā, ASV, “taču tie nesinhronizējas tik dramatiski kā šeit, Greitsmokimauntinsu nacionālajā parkā.” 

Vislabākā vieta, kur vērot jāņtārpiņu gaismas šovu atrodas parka Elkmonta posmā, kas plešas gar Tenesijas un Ziemeļkarolīnas robežu. Šeit mīt lielākā rietumu puslodē esošā jāņtārpiņu populācija. Jāņtārpiņu mirgošana visizteiktākā ir pārošanās sezonā. Katru gadu aprīlī Bekija Nikolsa analizē parka apkārtnes temperatūras datus, lai prognozētu, kad mirgošana būs visiespaidīgākā – tā parks var ieplānot ikgadējo astoņu dienu jāņtārpiņu gaismas šova vērošanas pasākumu.

Galvenie nosacījumi, lai mirgošana būtu iespējama, ir bagātīgs sadalījušos lapu slānis, lai jāņtārpiņi uzņemtu pietiekami daudz organisko vielu, un atklāta vieta bez krūmiem, lai jāņtārpiņi varētu viens otru viegli saredzēt. Turklāt jābūt tumšam un siltam, savādāk šovu neredzēsiet.   

Jāņtārpiņi parasti nogaida, līdz būs piķa melna nakts. Pirmie mirgot sāk tēviņi, vēlāk pievienojas mātītes. Tad mirgošanas cikli sākas no jauna, līdz sasniedz pašu dramatiskāko brīdi, kulmināciju – jāņtārpiņu mirgošana rada viļņošanās efektu, kas līdzinās nebeidzamai Ziemassvētku lampiņu jūrai. 
Parasti šo fenomenu grib aplūkot ļoti daudz cilvēku, tāpēc šajā laikā nacionālais parks ir ierobežo Elkmonta posmu. Lai vai kā, jāņtārpiņu sinhrono mirgošanu katru gadu apmeklē līdz pat 8 tūkstošiem interesentu. 


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaide auto nomai Bahreinā Europcar
Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 29.04.2024 ️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 30.04.2024 TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Uzņēmumi


Liepājas reģiona TIB
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Rija Domus Hotel
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1613121sec.