Kā aizsākās Pasaules Iedzīvotāju dienas tradīcija

Visticamāk liela daļa cilvēku nemaz nenojauš par īpašas dienas esamību, kas patiesībā veltīta mums visiem.

11. jūlijs var šķist kā parasta diena, kad mūsu platuma grādos iespējams baudīt patīkamus laika apstākļus un nodoties vasarīgām izklaidēm. Taču kopš 1989. gada, pateicoties ANO Attīstības programmai, tā oficiāli ir Pasaules Iedzīvotāju diena.

Šādas dienas tradīcijas pirmsākumi meklējami 1987. gada 11. jūnijā, kas uzskatāms par aptuveno datumu, kad pasaules iedzīvotāju skaits sasniedza 5 miljardus. Toreiz tika izrādīta milzīga starptautiska interese par dienas, kas veltīta pasaules iedzīvotāju populācijas pieaugumam, atzīmēšanu.

Mūsdienās šo tradīciju sauc citādi, kā arī tās ietvaros tiek pievērsta lielāka uzmanība globālajām problēmām, kuras rodas straujā iedzīvotāju skaita pieauguma dēļ.

Uz mūsu planētas katru sekundi piedzimst pieci, bet iet bojā 2 cilvēki, tātad – mūsu skaits pieaug par 3 cilvēkiem sekundē.

Pašreiz pasaules iedzīvotāju skaits ir pārsniedzis 7 miljardus. Ir aprēķināts, ka tuvāko 40 gadu laikā tas būs jau 12 miljardi, bet 80 gadu laikā – 24 miljardi. Tas ir iespaidīgs fakts, ņemot vērā, ka ap 1000. gadu mūsu ērā populācijas skaits nepārsniedza 400 mijonus. Milzīgais pieaugums pēdējā laikā tiek skaidrots ar pastāvīgu veselības standartu uzlabošanu un lielām lauksaimniecības ražām.

1900. gadā tikai katrs desmitais cilvēks dzīvoja pilsētās. Straujās industrializācijas dēļ jau 1994. gadā katrs otrais dzīvoja pilsētās. Pašreiz visā pasaulē ir vairāk nekā 400 lielpilsētu, no kurām katra ir mājvieta vismaz vienam miljonam iedzīvotāju.

Interesanti, ka 20 procenti jeb katrs piektais pasaules iedzīvotājs mājo Ķīnā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
 Jāņa Šipkēvica koncerts Valmieras TIC
3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim. | Skatīt vairāk
25 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 29.04.2024 ️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.41019297sec.