Ēģiptē tūristiem atkal atvērs teritoriju ap Lielo Sfinksu

Ēģiptes senlietu ministrs paziņojis, ka jau drīzumā, noslēdzoties četrus gadus ilgai statujas restaurācijai, tūristiem atkal tiks atvērta teritorija pie Lielās Sfinksas.

Lielā Sfinksa, pasaulē lielākā monolīta statuja, ir viens no visvairāk apmeklētājiem pieminekļiem pasaulē, un tā regulāri tiek attīrīta no gaisa piesārņojuma veidotajiem nosēdumiem, vienlaikus novēršot arī pazemes ūdeņu radīto kaitējumu.

"[Lielās] Sfinksas priekšpagalms pirmo reizi pēc [skulptūras] restaurācijas tiks atvērts apmeklētājiem," svētdien paziņojis Ēģiptes senlietu ministrs Mahmuds el Damati. Tikmēr Mohameds al Saīdi, kurš uzraudzījis pieminekļa restaurāciju, norādījis, ka pagaidām konkrēts objekta atklāšanas datums vēl nav noteikts.

Kā atzinis Saīdi, paveiktie darbi galvenokārt saistīti ar restaurāciju statujas kreisajā pusē, kur iepriekš tika atrastas plaisas, kā arī tās krūšu un kakla daļas atjaunošanu, lai novērstu turpmāku eroziju. "Līdzko teritorija būs atvērta, tūristi varēs brīvi pārvietoties apkārt Sfinksai," viņš piebildis.

Lielā Sfinksa būvēta pirms aptuveni 4 500 gadu faraona Hefrena valdīšanas laikā. Arheologi vēl aizvien nav vienisprātis par nolūku, kādēļ tā tapusi, tomēr galvenokārt tiek uzskatīts, ka skulptūra celta reliģiskiem vai astronomiskiem nolūkiem.

Damati norādījis, ka vienlaikus plašākai publikai pirmoreiz durvis vērs neliels, faraona Amenhotepa II valdīšanas laikā būvēts templis, kas atrodas blakus Lielajai Sfinksai. Savukārt no 10. novembra, noslēdzoties trīs gadus ilgai restaurācijai, apmeklētājiem atkal pieejama Mikerina piramīda, kas ir mazākā no trīs Gīzas piramīdām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 03.05.2024 Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 29.04.2024 ️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.86252213sec.