No 2009.gada 1.janvāra ikviens varēs iebraukt Vecrīgā [2]

Saskaņā ar spēkā esošajiem Ministru kabineta noteikumiem īpaša režīma zonas statuss Vecrīgai ir piešķirts līdz šā gada 31.decembrim. Tas paredzēja, ka pašvaldība varēja regulēt Vecrīgā iebraucošo automašīnu skaitu, nosakot nodevu par iebraukšanu vecpilsētā.

Tā kā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) nav atbalstījusi īpaša režīma zonas statusa darbības termiņa pagarināšanu Vecrīgas teritorijai turpmākajiem gadiem, tad no 2009.gada 1.janvāra Rīgas pašvaldība vairs nebūs tiesīga regulēt automašīnu iebraukšanu Vecrīgā, nosakot iebraukšanas maksu, un iebraukšanas kontroles sistēma tiks demontēta.

Lai saglabātu gājēju un velosipēdu priekšrocības un nepieļautu tranzīta satiksmi Vecrīgā pēc Rīgas domes Satiksmes departamenta pasūtījuma satiksmes organizēšanas uzņēmums RP SIA „Rīgas luksofors” ir izstrādājis ceļa zīmju uzstādīšanas shēmas satiksmes organizēšanai Vecrīgā no nākamā gada 1.janvāra. Shēmas izstrādātas, ņemot vērā Rīgas domes Satiksmes departamenta, Ceļu satiksmes drošības direkcijas, VAS „Latvijas valsts ceļi”, kā arī Vecrīgas caurlaižu izsniegšanas komisijas priekšlikumus. Shēmā paredzēts Vecrīgā palielināt gājēju un velosipēdu ielu skaitu, ar stabiņu palīdzību norobežot vairākas ielas transportlīdzekļu caurbraukšanas novēršanai un saglabāt Vecrīgai dzīvojamās zonas statusu. Gājēju un velosipēdu ielu skaits tiks palielināts līdz 35 ielām un to posmiem, kā arī gājējiem un velosipēdu satiksmei tiks atvēlēts Doma laukums. Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem gājējiem un velosipēdistiem arī turpmāk visā Vecrīgas teritorijā būs priekšroka, savukārt automašīnu braukšanas ātrums nedrīkstēs pārsniegt 20 km/h.

„Tā kā RAPLM atteica Vecrīgas īpaša režīma zonas statusa pagarināšanu, no 1.janvāra Vecrīgā ar automašīnu varēs iebraukt ikviens, taču Vecrīgas teritoriju nebūs iespējams izmantot tranzīta satiksmei un sastrēgumu apbraukšanai. Operatīvā transporta, ielu uzturēšanas transporta, preču piegādes transporta un citu transportlīdzekļu piekļuve Vecrīgā tiks organizēta četros, savstarpēji atdalītos sektoros, tādējādi novēršot iespēju izmantot vecpilsētu caurbraukšanai,” informē Rīgas domes Satiksmes departamenta Satiksmes organizācijas pārvaldes priekšnieks Georgijs Sovetovs. Viņš norāda, ka transportlīdzekļu satiksmes organizācija pa sektoriem transportlīdzekļiem paredz iespēju izbraukt no Vecrīgas pa to pašu pusi, pa kuru transportlīdzeklis ir iebraucis vecpilsētā. Iebraukšanai un izbraukšanai no Vecrīgas autovadītāji varēs izmantot Poļu gāti, Grēcinieku ielu, Audēju ielu un Smilšu ielu.

Rīgas domes Satiksmes departaments ir aicinājis Ceļu policiju un Rīgas pašvaldības policiju no 1.janvāra Vecrīgā veikt pastiprinātu Ceļu satiksmes noteikumu un ceļa zīmju ievērošanas kontroli.

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs norāda: „Rīgas pašvaldībai vairs nebūs tiesību noteikt pašvaldības nodevu par iebraukšanu Vecrīgā, nedz arī noteikt preču piegādes laikus Vecrīgas teritorijai, tāpēc no 1.janvāra preču piegāde transportlīdzekļiem ar pilnu masu zem 5 tonnām Vecrīgas teritorijā būs iespējama jebkurā diennakts laikā.”

Lai atbrīvotu Vecrīgu no ilgstošai stāvēšanai novietotiem transportlīdzekļiem, ir sagatavots arī Rīgas domes Saistošo noteikumu grozījumu projekts, kas paredz ierobežota skaita maksas stāvvietu ierīkošanu Vecrīgā. Šie noteikumi vēl jāizskata Rīgas domē, un pēc to pieņemšanas tie jāreģistrē RAPLM.

Šā gada 5. decembrī Rīgas dome saņēma vēstuli no RAPLM, kurā norādīts, ka ministrija nesaskata pamatojumu Vecrīgas īpaša režīma zonas statusa pagarināšanai. RAPLM vēstulē raksta, ka „īpaša režīma zonas statuss Vecrīgai piešķirts ar mērķi nodrošināt valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa „Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs” daļas un vides aizsardzību”. Ministrija uzskata, ka „minēto mērķi iespējams sasniegt bez īpaša režīma zonas statusa pagarināšanas, izmantojot citos normatīvajos aktos noteiktos līdzekļus un nesaskata pamatojumu īpaša režīma zonas statusa pagarināšanai.”

RAPLM vēstulē norāda, ka atbilstoši likumam „Par pašvaldībām” ikvienas pašvaldības autonomā funkcija ir gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību. Ministrija vēstulē kā piemērus norāda Latvijas reģionu pilsētas- Ventspils, Kuldīgas, Cēsu, Liepājas, Jelgavas, Jaunjelgavas, Alūksnes, Bauskas, Daugavpils, Subates, Dobeles, Jēkabpils, Krāslavas, Aizputes, Durbes, Grobiņas, Limbažu, Ludzas, Saldus, Sabiles, Talsu, Valdemārpils, Tukuma un Kandavas pilsētu vēsturiskos centrus, kuriem arī ir noteikts valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa statuss, bet „kuru pašvaldībām nav piešķirtas ekskluzīvas tiesības iekasēt nodevu par transportlīdzekļu iebraukšanu to pilsētu vēsturiskajā daļā”. „Kaut arī minēto pilsētu pašvaldības tās administratīvajā teritorijā esošo pilsētbūvniecības pieminekļu aizsardzību nodrošina bez papildus līdzekļiem, pilsētu pilsētbūvniecības pieminekļi nav zaudējuši to kultūrvēsturisko vērtību un unikalitāti,” norāda ministrija.

A.Požarnovs norāda: „RAPLM bija pret Rīgas domes ierosinājumu samazināt bezmaksas viedkaršu izsniegšanu iebraukšanai Vecrīgas speciālā režīma zonā un vienlaicīgi izteica kritiku, ka šī speciālā režīma zona nav efektīva automašīnu skaita ierobežošanā. Vecrīgu pielīdzināt Latvijas reģionu pilsētu vēsturiskajiem centriem nav korekti, jo Vecrīga būtiski atšķiras gan tajā koncentrētā valsts iestāžu izvietojuma un to autotransporta ziņā, gan iedzīvotāju un viņiem piederošo automašīnu skaita ziņā, gan uzņēmējdarbības, Vecrīgas straujās attīstības ziņā un ar to saistītajiem remontdarbiem.”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Inga 12/17/2008 15:21 Totāla bezjēdzība!!! Vai šajā valstī ir iespējams, ka kāds pārsteidz ar veselo saprātu un ievieš patiešām ko jēdzīgu. Cik ilgi pajolīši kaitīnās sabiedrību....kam ir jānotiek lai šo visu sviestu apstādinātu?? 1.Vecrīgā vajadzētu ļaut iebraukt tikai tām automašīnām kuru īpašniekiem tur ir dzīvesvieta.2. var izsniegt atsevišķas caurlaides iebraukšanai preču piegādātājiem, remontu veicējiem u.c. pēc reālas nepieciešamības. Arī firmu darbinieki, kas strādā Vecpilsētā savus auto var novietot blakus esošajā auto stāvvietā.Nepietiek, ka Rīgas kultūrvēsturiskajā centrā ir entie prostitūtu perēkļi, tagad arī ejot pa ielām vajadzēs lavierēt starp entajām mašīnām.No kurienes rodas šādi tipiņi, kas pieņem tādus lēmumus....

2 janis 12/17/2008 12:28 nu vai nav stulbi!!!


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 01.05.2024 GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


Ventspils TIC
,


1st-studio.com
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43017602sec.