22. augusts vēsturē: Pirmo reizi tiek pieminēts Lohnesa briesmonis

Lai arī Lohnesa ezera briesmonis ir, galvenokārt, 20.gadsimtā veidojies mīts, pašu pirmo reizi tas tika "manīts" jau 565.gadā, kad to ieraudzīja kāds īru mūks - Svētais Kolumba. Kolumba redzējis vietējos apglabājam kādu vīru un tie apgalvoja, ka šis cilvēks peldējies Nesas upē (tā iztek no Lohnesa ezera), kad to zem ūdens parāvis kāds "ūdens briesmonis".

Mūks vēlējies pārbaudīt vīru teikto, tāpēc sūtījis kādu savu palīgu peldēt pāri upei - un drīz vien arī briesmonis parādījies. Tomēr mūks briesmoņa virzienā rādījis krustu un tam prasījis, lai neaiztiek viņa palīgu. Briesmonis arī klausījis Svētā Kolumba teiktajam, apstājoties un pametot šo vietu, bet apkārtējie visu notikušo saskatīja kā brīnumu. Skeptiķi gan norāda, ka "ūdens briesmoņi" bija ļoti populāri viduslaiku stāstos un leģendās - un šis ir tikai stāsts. Tomēr arī pēc vairāk nekā 1300 gadiem aktualizētais stāsts par Lohnesa briesmoni - kas šobrīd ir daļa no Skotijas kultūras, varētu būt 565.gadā radītā stāsta atvasinājums.

Mūsdienās Lohnesa ezera briesmonis jeb Nesija tiek uzskatīts par leģendāru radījumu, kas varētu apdzīvot Lohnesa ezeru Skotijā. Tas ir arī vislabāk zināmais ezera briesmonis pasaulē.

Pirmie Lohnesa ezera briesmoņa novērojumi, pēc 565.gada stāsta, tika reģistrēti 1930. gados, kas ļāva Lohnesa ezeram kļūt par nozīmīgu tūrisma objektu. Lohnesa ezera briesmoņa eksistenci mūsdienās galvenokārt uzskata par mītu. Lai arī ir dokumentēti vairāki radījuma redzēšanas gadījumi, tomēr tie galvenokārt tiek uzskatīti par safabricējumiem vai redzes ilūzijām. Viena no galvenajām interpretācijām, kas tomēr pieļauj Lohnesa ezera briesmoņa eksistenci, ir, ka tas varētu būt kāds izdzīvojis pleziozaura īpatnis.

Pierādījumus Nesijas eksistencei gadiem ilgi pūlējušies gūt arī zinātnieki, taču jaunākie pētījumi liecina, ka Lohnesa ezerā nav novērojams nekas paranormāls. Ūdenstilpnē, kuras dziļākā vieta sasniedz 230 metrus, vairākkārt veikta izpēte ar zemūdens robotu. Mērķis bijis atrast Nesijas migu, kurā tā, iespējams, slēpjas no zinātkārajiem ļaudīm.

Pats Lohnesa ezers pēc platības otrs lielākais ezers Lielbritānijā aiz Lomonda ezera, taču lielākais pēc tilpuma. Atrodas ģeoloģiskā lūzuma (Lielais Glens) zonā. Ezera ūdens ir duļķains, jo tā gultne satur daudz kūdras. Otrs dziļākais ezers Skotijā, ezerā ir vairāk ūdens, nekā visos Anglijas un Velsas ezeros kopā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.03.2024 - 23.03.2024 Starptautiskais zvaigžņu festivāls Liepājas reģiona TIB
Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā, 15. martā koncertzāles “Lielais dzintars” ar džeza programmu publiku priecēs “Trio Elpo”. | Skatīt vairāk
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 24.03.2024 Viduslaiku mantojumam pa pēdām Alūksnē! Alūksnes TIC
2024.gada 23.martā Alūksnes viduslaiku pils stāsta atklāšanas pārgājiens “Viduslaiku mantojuma pa pēdām Alūksnē”! | Skatīt vairāk
12.00 EUR
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39331102sec.