19 lietas, ko vajadzētu darīt vai nedarīt saunā

Sauna ir iecienīts ķermeņa relaksācijas veids, lai atbrīvotos no ikdienas stresa un parūpētos par savu veselību. Taču, lai tas notiktos, ir jāievēro saunas noteikumi un jāpieņem pareizi lēmumi 19 situācijās. 

1. Pirms saunas ir jānomazgājas dušā
Pirms pirmās saunas dušā ir jānomazgājas ar ziepēm, bet pārējās reizēs ir jānoskalojas dušā. Tas jādara ne tikai higiēnisku apsvērumu dēļ, bet arī tāpēc, lai atbrīvotu ādas poras labākai svīšanai no taukvielām un kosmētikas paliekām. 

2. Saunā jāiet sausam
Lai gan pirms iešanas saunā ir jālieto duša, taču jāskatās, lai āda nav mitra. Sausa āda svīst labāk nekā mitra āda. 

3. Nelūrēt
Gandrīz katras sievietes bieds saunā ir lūriķi. Sauna ir domāta relaksācijai, bet ne vieta citu ķermeņu pētīšanai vai apjūsmošanai. Ja kādam ir vēlme apskatīt kailus cilvēkus, tad ir jādodas uz erotiskiem klubiem. 

4. Bez dvieļa saunā neiet
Saunā ir jāņem samērā liels dvielis, lai var noklāt visu laukumu uz kura atradīsies ķermenis. Dvielis ir domāts tam, lai neviena sviedru pile nenonāk ne uz saunas dēļiem, ne arī uz grīdas.

5. Saunā nav jāiet ar liekām drēbēm
Vislabākais saunā iet kailam, jo tas ir vishigiēniskākais veids. Taču ja tas traucē un izraisa nepatiku, tad vislabāk izvēlēties papildus dvieli, ko var aptīt ap ķermeni. Dažās valstīs ir aizliegts apmeklēt saunu peldkostīmā, jo saunas noteikumi paredz pilnīgu kailumu (Vācija).

6. Negrābstīties
Saunā nevajadzētu grābstīties ne gar svešiem cilvēkiem un arī ne gar savu partneri. Ja ir vēlme sajust cita cilvēka tuvību, tad ir jāizvēlas erotiska rakstura vietas vai klubi.

7. Saunā ar dārglietām neiet
Kaklarotas, rokas sprādzes vai gredzeni ir jāatstāj mājās vai garderobē, jo visas metāliskas lietas sakarst un dedzina ādu. Laulības gredzens gan var palikt pirkstā, jo tas parasti labi piegulst ādai un nesakarst. 

8. Neiet ļoti karstā saunā
Šis punkts attiecas sevišķi uz nepieredzējušiem saunas lietotājiem, jo 100 grādu karstums var radīt arī veselības problēmas. Labāk ir sākt ar 50 un 60 grādiem un pakāpeniski palielināt karstuma latiņu. Ļoti svarīgi ir atrast savas temperatūras komforta zonu. 

9. Nepārspīlēt ar karsēšanās ilgumu
Nepieredzējušiem saunas lietotājiem katrs gājiens karstumā ir jāierobežo 8-12 minūšu intervālā un nekādā gadījumā nedrīkst būt ilgāk par 15 minūtēm. Vienīgi Bio-saunā var uzturēties ilgāk, taču jāievēro labsajūtu.

10. Par ātru piecelties
Ja ir doma pamest saunas telpu, tad tas nav jādara ļoti strauji, jo var rasties asinsrites problēmas vai galvas reibonis. Visdrošāk ir nokāpt līdz saunas pēdējai lāvai un tad lēnām doties uz izejas pusi.

11. Izvairāties no saunas krāsns tuvuma
Krāsns, kas bieži ir nokrauta ar karstiem akmeņiem, ir bīstams karstuma un apdedzināšanas avots, tāpēc tās tuvumā ir jāuzvedas ļoti piesardzīgi. Arī uzlejot ūdeni, lai iegūtu papildus karstumu, ir jāievēro karstā tvaika piesardzība. 

12. Neesiet pārāk skaļš
Saunā cilvēki vēlas relaksēties, tāpēc ir jāievēro ''baznīcas klusums'', lai pārējos apmeklētājus netraumētu ar liekām skaņām. Sviedru skaļa slaucīšana dažos cilvēkos riebumu, tāpēc tos labāk nosusināt ar dvieli.

13. Nekad nelejiet ūdeni uz krāsns, kad cilvēki ir piecēlušies kājās
Cilvēkam, kurš grasās liet ūdeni uz krāsns akmeņiem, ir jāuzmanās, lai tajā brīdī nav neviena cilvēka kājās. Karstais tvaiks var skart kājās stāvošos cilvēkus vai, atverot saunas durvis, bezjēdzīgi izlidos ārā. 

14. Neiet saunā ar pilnu vēderu
Doties saunā ar pilnu vēderu nav laba doma, jo ķermenim ir liela slodze ar gremošanas sistēmu, bet papildus karstums var radīt asinsrites problēmas. Arī neēdušam cilvēkam ir jāizvairās no saunas apmeklējuma.

15. Neatdzesināties uzreiz
Pēc saunas vislabākais ir 1-2 minūtes pastaigāties svaigā gaisā, lai atdzesinātu elpošanas ceļus un uzņemtu papildus skābekli. Tikai pēc tam doties aukstā dušā vai lekt āliņģī.

16. Starp saunas gājieni ieturēt atpūtas pauzi
Starp saunas gājieniem ir jāietur atpūtas pauze. Pēc aukstas dušas ir jāuzģērbj ērts halāts un jāatrod mierīga vieta atpūtai spa zonā. 

17. Par maz laika ieplānot
Nepieredzējuši saunas apmeklētāji cenšas sasteigt saunas apmeklējumus, piemēram 3 gājienus vienas stundas laikā, lai gan ieteicamais temps ir 3 gājieni divās stundās.

18. Slimam cilvēkam saunā nav ko darīt
Lai gan tautā bieži tiek runāts, ka slimu cilvēku var izārstēt ar saunu, taču modernā medicīna to noliedz. Saslimušam un ar paaugstinātu temperatūru cilvēkam saunā nav ko darīt. Pirmkārt, slims cilvēks var inficēt citus cilvēkus, bet, otrkārt, sauna slimam cilvēkam vājina imūnsistēmu un slimība uzliesmo vēl spēcīgāk nekā normālos apstākļos.

19. Nevajadzētu dzert alkoholu
Pirms saunas un arī saunas laikā nav ieteicams lietot alkoholu, jo tas paplašina asinsvadus un samazina asinsspiedienu. Ķermenis tiek vājināts un nepieredzējušam saunas apmeklētājam var rasties asinsrites problēmas. Alkohols atņem ķermenim ūdeni, bet saunā cilvēks svīst caur ādu, kas rada ķermenim papildus slodzi. Saunas laikā cilvēkiem ir jādzer ūdens vai tēja, bet vislabāk to darīt pēc saunas procedūrām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37638688sec.