Kā palīdzēt bērnam atgūt miega ritmu, atgriežoties skolā?

Nav pārsteigums, ka pēc skolas liecību saņemšanas arī vecāki labprāt “pārslēdzas” no ierastā režīma, ļaujot mazliet vairāk vaļas gan sev, gan bērniem. Jo, kas gan ir vasara bez vēlākiem rītiem, laiskas atpūtas pie jūras, došanās dabā, un, iespējams, pat mazliet vairāk laika pie viedierīcēm. Kā līdz ar mācību gada sākumu palīdzēt bērniem atgriezties ierastajā dienas un arī miega ritmā, neradot lieku stresu vecākiem, iesaka “Dormeo Latvija” un mājokļu attīstītāja “Bonava Latvija” eksperti.

Bērni ar pēkšņām rutīnas izmaiņām ne vienmēr tiek galā viegli. Visbiežāk tas prasa pārejas periodu. Tomēr tas nebūt nav grūti, ja seko diviem pamatprincipiem: pakāpeniska režīma maiņa, un bērna motivēšana, padarot gulētiešanas laiku saistošāku.

Miega rutīnas veidošana

Viens no galvenajiem klupšanas akmeņiem ir miega rutīna. Sākumskolas vecuma bērniem ieteicams miegā pavadīt 9 līdz 11 stundas. Ja vasaras periodā ierasts doties pie miera, piemēram, ap pulksten 22.00, visticamāk, bērns modīsies ap 9.00 vai pat 10.00 no rīta, kas skolas laikā nav iespējams. 

Ja mēģināsiet gulētiešanas laiku mainīt pēkšņi, bērns, pirmkārt, nevēlēsies vēl doties pie miera, otrkārt, viņš gluži vienkārši vēl pat nespēs iemigt. Tāpēc apmēram divas nedēļas pirms skolas sākuma ik vakaru gulētiešanas laiku mēģiniet pabīdīt par 15-30 minūtēm agrāk. Tās būs salīdzinoši nemanāmas pārmaiņas, kas ļaus bērnam vieglāk pielāgoties jaunajam režīmam gan fiziski, gan emocionāli.

Nē – saldumiem pirms miega

Pilnīgi noteikti būtu ieteicams samazināt cukuroto našķu patēriņu dienas otrajā pusē. Saldējuma kokteiļi, sulas un citi kārumi, ar ko vasarā našķējamies biežāk, dod bērnam papildu enerģiju, kas neļauj iemigt un traucē mainīt gulētiešanas laiku uz mazliet agrāku. Tāpēc vairāk uzmanības ir jāpievērš uzturam, īpaši cukurotiem našķiem – ja tos nav iespējams izslēgt no uztura pavisam, tad atstājam saldumus dienas pirmajai pusei.

Viedierīču lietošanu nomainiet uz citām aktivitātēm

Košie attēli un aizraujošās aktivitātes ekrānā kairina bērna nervu sistēmu. Taču, pilnībā liedzot izmantot viedierīci, bērnā varam radīt asu pretreakciju. Lai no tā izvairītos, ieteicams piedāvāt alternatīvu, proti, ja kaut kas tiek aizliegts, kaut kas ir jādod tā vietā. Piedāvājiet bērnam mierīgākas aktivitātes – lasīt grāmatu, likt puzles, krāsot u.c. Galvenais - darīt to kopā ar bērnu, veltot viņam nedalītu uzmanību.

Guļamistabas iekārtojuma atsvaidzināšana

Ja bērnam vēl nav savas atsevišķas telpas vai, gluži pretēji, viņš guļ atsevišķi jau kādu laiku, iesaistiet savu atvasi un iekārtojiet guļvietu saskaņā ar viņa vēlmēm. Iegādājieties gultas veļu un nakts veļu kopā ar bērnu. 

Mūsdienās ir pieejami dažādi jaunākajai paaudzei saistoši tekstila dizaini (ar animācijas filmu varoņiem, tumsā spīdošām detaļām, košām krāsām) – ļaujiet bērnam par gultas veļu un pidžamu izjust tikpat lielu prieku, kā par nebijušu rotaļlietu. Turklāt, ja viņš to būs izvēlējies pats, tas ne tikai kalpos kā papildu stimuls doties gulēt, bet arī ļaus justies novērtētam.

Tāpat mazo ķiparu doties gulēt laikus var motivēt arī jauns, atraktīvs modinātājpulkstenis, jauna grāmatiņa, ko palasīt pirms miega. Tas var būt jebkas, kas dos papildu stimulu un vēlmi ātrāk ieritināties zem segas.

Uzmanības pievēršana miega kvalitātei

Vecākiem ieteicams padomāt ne vien par bērna motivēšanu, bet arī par miega kvalitāti, tāpēc, atvasei augot, jāpievērš pastiprināta uzmanība spilvena un matrača izvēlei.

Spilvena augstumam jābūt atbilstošam bērna ķermeņa parametriem un pozai, kādā bērns pārsvarā guļ. Kā zināt, cik augstam ir jābūt spilvenam? Vienkārši sakot, spilvenam jābūt tik augstam, lai, piemēram, guļot uz sāniem, spilvens aizpildītu zonu starp plecu ārējo līniju un galvu (ausi). Tādā veidā bērna mugurkauls atradīsies pareizā pozīcijā, lai ķermenis miega laikā spētu atslābt, atpūsties un netiktu negatīvi ietekmēta bērna stāja.

Savukārt, izvēloties matraci (gultu), nevajadzētu raudzīties vien uz cenu un dizainu. Sākumskolas vecuma bērns jau spēj definēt, vai gulta ir cieta, mīksta, ērta vai neērta. Pajautājiet viņam, kurš matracis (gulta) no mājās esošajām viņam liekas visērtākā un kāpēc. Tādā veidā izkristalizēsies vadlīnijas, kam sekot. Ideāli, ja matracis spēj pielāgoties vai ir pielāgojams gulētājam, jo, bērnam augot, var mainīties ne vien viņa garums, bet arī svars un ķermeņa aprises.

Mierīgs, laicīgs pārejas periods, neliela deva papildu motivācijas un kvalitatīvs miegs nodrošinās možus, laicīgus rītus un enerģijas bagātu dienu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 29.04.2024 ️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.04.2024 - 30.04.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 04.05.2024 Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16102195sec.