Dupurkalns , dabas objekti, kalni

Vandzenes ceļa labajā pusē, 250 m rietumos no Sasmakas ezera, pie estrādes

Dupurkalns - pilskalns atrodas Valdemārpils ziemeļaustrumu daļā, Valdemārpils - Vandzenes ceļa labajā pusē, 250 m rietumos no Sasmakas ezera, pie estrādes. Pirmais plašāk to aprakstījis novadpētnieks T. Dzintarkalns 1924.gadā.

Dupurkalns ir savrups, 8-10 m augsts, iegarens paugurs ar samērā stāvām nogāzēm. Plakumā (30 x 50 m) kultūrslānis nav konstatēts, nav vērojamas arī mākslīgi veidotu nocietinājumu paliekas. Tadēļ Dupurkalns drīzāk būtu uzskatāms par pileni (patvēruma vietu) vai kulta vieta, jo iespējams, ka tā nosaukums cēlies no "Upurkalns".

Bez Dupurkalna tuvumā ir vēl divi savrupi pauguri, taču, piemēram, Kurzemes pilskalnu apzinātājs E.Brastiņš nevienu no tiem par pilskalnu nav uzskatījis. 1927.gadā vietējais mērnieks A.Rozentāls ziņojis, ka īstā senlatviešu pils atradusies t.s. Lakškalnā, bet Dupurkalnā bijusi upurēšanas vieta.

Par Dupurkalnu tomēr zināmas vairākas teikas, ka šeit nogrimusi pils ar daudziem torņiem, kuru vietas kā paaugstinājumi kalnā vēl tagad redzami.

Dupurkalns, dabas objekti, kalni

Adrese: Vandzenes ceļa labajā pusē, 250 m rietumos no Sasmakas ezera, pie estrādes
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: