Vietējās nozīmes - mākslas piemineklis A. Spāģim , pieminekļi

   Publicists Andrejs Spāģis dzimis 1820.g. 14.janvārī Kurzemē, Aizputes apriņķī, Dunalkas pagastā - "Spāģu" mājās. Vēl šodien pastāv "Spāģu" mājas skaistā kalniņā, meža līkumā, tās var redzēt pa labu roku, braucot pa šoseju no Aizputes uz Liepāju (nu jau Cīravas pagastā).

A.Spāģis – nozīmīgs jaunlatviešu kustības dalībnieks, pirmais, kas jaunlatviešu cīņai par latviešu tautas brīvību pievērsa Eiropas uzmanību. Sarakstījis mācību grāmatas: "Bērnu Prieks"- lasāmgrāmata (1844.g.), "Pārcēlājs" vācu valod'. Kopā ar F.Brīvzemnieku strādājis pie "Krievu – latviešu – vācu" vārdnīcas sagatavošanas, kā arī pie gramatikas un fizikas mācību grāmatu sarakstīšanas latviešu valodā.

1871.gadā A.Spāģis Saratovā saslimst ar holēru un mirst. Turpat arī apglabāts. Kapa vieta nav zināma. F.Brīvzemnieks atmiņās raksta:"20.jūlijā 1871.g. brauca pa Saratovas ielām prasta vezumnieka ore, uz kuras gulēja parasts zārks. Tikai trīs četri cilvēki zārku pavadīja".

Andreja Spāģa pēdējā atdusas vieta paliek nezināma. Lai piemiņa par novadnieku nenogrimtu aizmirstībā 1936.gadā dunalcnieki nolēma uzcelt pieminekli A.Spāģim viņa dzimtajā pusē. Goda vieta tika sagatavota Dunalkas pašā centrā, starp kultūras namu un parku.

1938.gada 24.jūlijā piemineklis tiek atklāts, tajā pašā gadā arī Dunalkas tā laika

6-gā skola ieguva Andreja Spāģa nosaukumu, kas saglabājies vēl līdz šodienai.

Pieminekli rotā uzraksts: "Krājat zināšanas un apgaismojiet tautu!"

Vietējās nozīmes - mākslas piemineklis A. Spāģim, pieminekļi

Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: