Piejūras brīvdabas muzejs , muzeji

Riņķa iela 2

Piejūras brīvdabas muzejs dibināts 1954. gadā, lai saglabātu piejūras zvejnieku ciematu senās tradīcijas. Šobrīd tas ir vienīgais tieši zvejniecībai veltītais brīvdabas muzejs Latvijā ar zvejnieku sētām, klētīm un vējdzirnavām no Užavas pagasta, dūmnamiem, kūpinātavām, tīklu būdām un citiem novada celtniecībā un sadzīvē raksturīgiem eksponātiem.

Piejūras brīvdabas muzejā 4 hektāru lielā teritorijā ir apskatāma plaša jūras zvejas laivu un Baltijas valstīs lielākā enkuru kolekcija ar vairāk kā 100 eksponātiem no 17.gs. līdz pat mūsdienām. No lielākajiem enkuriem Jūrmalas parkā ir izveidota Enkuru taka.

Viens no ievērojamākiem Piejūras brīvdabas muzeja eksponātiem ir 600 mm šaursliežu dzelzceļa Mazbānītis – tvaika dzinēja lokomotīve ar vagoniņiem, kas vēl 20. gs. 60. gados regulāri kursējis starp piejūras zvejniekciemiem. Lokomotīve būvēta 1916. gadā Vācijā, tās svars ir 9 t un tā spēj sasniegt 20 km/h ātrumu. Mazbānītis vizina tūristus pa 1,4 km garu loku Jūrmalas parkā sestdienās un svētdienās no 1. maija līdz 31. oktobrim. Ekskursiju grupām braucienus iespējams pasūtīt arī citās dienās.

Muzejā tūristus vizina arī savdabīgs traktora un vilciena krustojums – Lokotraktors. Lielu popularitāti ieguvusi arī Velodrezīna, ar ko pa šaursliežu dzelzceļa sliedēm tandēmā priecīgi minas muzeja apmeklētāji.

Tūrisma sezonas laikā nedēļas nogalēs muzejā amata prasmi demonstrē kalējs, audēja un citi amatnieki. Iepriekš piesakoties, iespējams mācīties liet sveces, gludināt veļu ar senlaicīgu gludekli, izmēģināt roku sviesta kulšanā un iepazīties ar senajiem mērinstrumentiem. Bērniem muzejā iekārtots jauks rotaļlaukums. Regulāri notiek plaši un atraktīvi pasākumi, piemēram, starptautiskās Muzeju dienas, Amatu dienas Pilsētas svētkos, Pagastu svētki, kā arī latviešu gadskārtu svinības un slāvu meteņi “Masļeņica”.

Piejūras brīvdabas muzeja jaunieguvums ir Smiltnieku māja. Ēka ir 19. gs. beigām raksturīga piepilsētas dzivojamā ēka un ar savu saglabātības pakāpi tā ir unikāla gan Ventspils, gan arī visas Latvijas pilsētvides apbūvē. Smiltnieku māju Parventā, 1874.gadā, uz zemes, kas iedalīta par piedalīšanos turku karā, cēlis māju īpašnieces Valentīnas Žūkas vectēvs.

 

Darba laiks: 10:00 - 18:00 (trešdien, ceturtdien, piektdien, sestdien, svētdien)

 

Ieejas maksa: 

skolēniem, studentiem, pensionāriem Ls 0,40; pieaugušajiem Ls 1,00; ģimenes biļete Ls 1,50;

vizināšanās ar Mazbānīti: pieaugušajiem Ls 1,00; skolēniem, studentiem, pensionāriem Ls 0,50;

vizināšanās ar Velodrezīnu: pieaugušajiem Ls 1,00; skolēniem, studentiem, pensionāriem Ls 0,50.

Piejūras brīvdabas muzejs, muzeji

Adrese: Riņķa iela 2
Mājas lapa: www.ventspilsmuzejs.lv
Tālrunis: +371 63624467
E-pasts: brivdaba @ventspils.gov.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: