Livonijas ordeņa pils , arhitektūras pieminekļi, muzeji

Jāņa iela 17

Livonijas ordeņa pils ir viens no vecākajiem viduslaiku cietokšņiem Latvijā, kas saglabājies līdz mūsdienām. Vēstures dokumentos pils pirmoreiz minēta 1290. gadā, kas tiek pieņemts arī par Ventspils pilsētas dibināšanas gadu. Plašus arheoloģiskus pētījumus un pils atjaunošanu uzsāka 1995. gadā. Atjaunojot, tika saglabātas gan 14. gs. nišas un 15. gs. sienu gleznojumi, gan 17. gs. durvju ailas, gan 19. gs. cietuma durvis. No ārpuses pils pašlaik ir ieguvusi 19. gs. izskatu.

Livonijas ordeņa pils no citiem viduslaiku cietokšņiem atšķiras ar savu interjeru, kur modernais muzeja eksponātu stendu noformējums harmonizē ar vēsturisko vidi. Tajā izveidots Ventspils muzejs, kas atzīts par vienu no modernākajiem Baltijā.

Muzejā aplūkojama vēstures speciālistu augsti novērtētā digitālā ekspozīcija “Dzīvā vēsture” par pils, pilsētas un ostas vēsturi, kas regulāri tiek papildināta ar jaunu informāciju. Vizuāli efektīga ir tēlu galerija "Spoku pagrabs". Pilī ir atklāta arī cietuma ekspozīcija „Kroņa maizē”, kas iekārtota pils pagalmā uzbūvētajā vieninieku kameru ēkā (1850). Ekspozīcija ļauj izjust nebrīvei raksturīgo novērošanas un nepārtrauktās uzraudzības sajūtu, kā arī liecina par Livonijas ordeņa pils daudzšķautņaino vēsturi.

Livonijas ordeņa pilī visu gadu norisinās dažādi pasākumi – regulāri notiek koncerti, tematiskas vēstures un mākslas izstādes, kā arī ikgadējais bruņinieku turnīrs – Maija svētki.

Iepriekš piesakoties, pilī iespējams piedalīties dažādās interesantās programmās jauniešiem, piemērām, mācīties viduslaiku deju soļus, iepazīt viduslaiku bruņinieka dzīvi un pielaikot bruņinieka tērpu, izgatavot papīra lelles, apgūt kuģu signālkarodziņu valodu, iepazīt ģērboņu valodu u.c. Pils pagalmā ir iespēja izmēģināt veiklību šaušanā ar loku. Iepriekš piesakoties, ir iespēja izšaut ar īstu lielgabalu.

Livonijas ordeņa pilī darbojas arī mājīgs pils krogs viduslaiku stilā "Melnais sivēns".

 

Darba laiks: 10:00 - 18:00 (trešdien, ceturtdien, piektdien, sestdien, svētdien)

Ieejas maksa: pieaugušajiem Ls 1,50; bērniem, studentiem, pensionāriem Ls 0,75; ģimenes biļete Ls 2,50

Livonijas ordeņa pils, arhitektūras pieminekļi, muzeji

Adrese: Jāņa iela 17
Mājas lapa: www.ventspilsmuzejs.lv
Tālrunis: +371 63622031, +371 63626288
E-pasts: muzejs @ventspils.gov.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: