Latvijas lauksaimniecības muzejs , muzeji

Celtnieku iela 11, Talsi, Talsu novads

     Darba laiks: darba dienās 9:00 - 17:00; no 1.maija līdz 1. okt. arī sestd. un svētd. 10:00 - 15:00
     Ieejas maksa: bezmaksas - studentiem, skolēniem, pensionāriem, invalīdiem; 1.00 Ls - pieaugušajiem.
     Apraksts: muzejs apmeklētājus iepazīstina ar 19.-20.gadsimta sadzīves darbarīkiem, lauksaimniecības tehniku - tvaika lokomobilēm, traktoriem, dzinējiem, mašīnām, iekārtām, meliorācijas vēsturi. Apskatāmas izstādes "No grauda līdz maizei" un "Lauku tirgus svari un mēri."
    Latvijas Lauksaimniecības muzejs iepazīstina ar lauksaimniecības nozaru attīstību, saimniekošanu un dzīvi Latvijas laukos no XIX gs. beigām līdz mūsdienām. Latvijas Lauksaimniecības muzeja pamatkrājumā ir 33 tūkstoši vienību.
    Valsts aģentūra Latvijas Lauksaimniecības muzejs izveidota 2003. gadā, apvienojot divu muzeju krājumus: Talsos no 1973. gada, pateicoties toreizējās Lauktehnikas pārvaldniekam Voldemāram Ozoliņam, tika savākti un saglabāti veci traktori, mašīnas, dažādi darbarīki un aprīkojums lauksaimniecības tehnikai, kā arī sadzīves tehnika un priekšmeti, kas nepieciešami mājsaimniecībā. V. Ozoliņš gādāja arī par to, lai uzceltu izstādīšanai piemērojamu ēku - 1982. gadā durvis vēra izstāžu un informācijas paviljons. 1989. gadā, kad bija izveidojies muzeja cienīgs krājums, tika iegūts valsts atzīta muzeja statuss. Latvijas lauksaimniecības tehnikas muzejs „Kalēji" piedāvāja apmeklētājiem izsekot izmaiņām lauksaimniecības tehnikā - no spriguļa līdz kombainam, no kapļa līdz modernai zemes apstrādes tehnikai.

1967. gadā Mālpils muižas ēkā sāka darbību Meliorācijas tautas muzejs. Jāņa Medņa izveidotais un vadītais sabiedriskais muzejs bija populārs un 1987. gadā kļuva par valsts atzītu Latvijas meliorācijas un zemkopības muzeju. Tajā bija plašs meliorācijas lietisko materiālu klāsts, vērtīga ģeodēzijas instrumentu kolekcija, daudz fotodokumentu, drenāžas plāni, kartes, melioratoru pieraksti. Latviešu uz zemes un tās kopējiem balstīto pagātni Latvijas Lauksaimniecības muzejs turpina saistīt ar nākotni...

       Krājumā ir: 
    - Visdažādākā zemes apstrādes, kopšanas, ražas novākšanas un pārstrādes tehnika.
    - Lauku amatnieku - kalēja un galdnieka darbarīki, ierīces un izgatavojumi.
    - Sadzīves tehnika un mājturībā vajadzīgas lietas.
    - Transports - automašīnas, motocikli, rati.
    - Zemes mērīšanai, meliorēšanai nepieciešamais: ģeodēzijas instrumenti, kartes,   drenāžas plāni, melioratoru aprīkojums, drenas.
    - Apjomīgs dokumentu, foto materiālu klāsts
    - Grāmatas un citi iespieddarbi.
       Krājums ir pamats ekspozīciju un izstāžu veidošanai, pētnieciskam darbam, derīgas informācijas iegūšanai.

    Muzeja bibliotēkā ir nozīmīgs grāmatu krājums. Un ne tikai par lauksaimniecību. Informācijas avoti dažādās jomās noderēs visiem interesentiem, īpaši - skolēniem, studentiem mācību un zinātniskajos darbos.
    Lauksaimniecība Latvijā, zemnieku dzīve un darbs atsedzas caur skatāmo Latvijas Lauksaimniecības muzejā. Te var atrast praktiski visu, kam sakars ar zemi, saimniekošanu un lauku sētu.

Latvijas lauksaimniecības muzejs, muzeji

Adrese: Celtnieku iela 11, Talsi, Talsu novads
Mājas lapa: www.kaleji.et.lv
Tālrunis: +371 63291343,+371 29403183
E-pasts: muzejs.kaleji @e-apollo.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: