Leprozorija evaņģēliski luteriskā baznīca , arhitektūras objekts, baznīcas

Stūrīši, Laidzes pagasts, Talsu novads

Nelielā leprozorija baznīca (celta 1936. — 1938. gadā, arhitekts Jūlijs Biķis) padara slimnīcas apbūvi par unikālu būvju kompleksu mūsdienu Eiropas dziednīcu vidū.

Baznīca celta tradicionālās, taču samazinātās formās neoklasicisma stilā. Tā ir kā garīguma akcents visā leprozija ēku grupā, un šo izjūtu radījuši arhitektoniski paņēmieni. Žaņa Sūniņa altārglezna «Kristus dziedina slimos» (1938) gan sižetiski, gan stilistiski iekļaujas šai vietā un ansamblī.

Baznīcā iekārtots muzejs, kas ir mācību bāze medicīnas studentiem. Uzmanību saista spitālīgo seju vaska mulāžas, kas daiļrunīgāk par vārdiem raksturo šo cilvēku šausmīgo likteni un slimības izraisītās kroplības. Baznīcā atrodas Baltijā vienīgais balta marmora autopsijas galds, kur sākas lepras slimnieku ceļš uz tuvējo kapsētu.

Zvanu baznīcai 1938. gadā dāvināja Liepājas drāšu fabrika. Uz tā ir uzraksts «Jēzus, mīļais Kungs, apžēlojies par mums!».

Leprozorija evaņģēliski luteriskā baznīca, arhitektūras objekts, baznīcas

Adrese: Stūrīši, Laidzes pagasts, Talsu novads
Tālrunis: +371 29409601
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: