Talsu pauguraines dabas parks , dabas parki, dabas takas

Talsu novada pagastu teritorijās - Laidzes, Laucienes un Lībagu.

Aizsardzības kategorija: dabas parks, Natura 2000 vieta.

Platība: 3671 ha, tas ietilpst triju Talsu novada pagastu teritorijās - Laidzes, Laucienes un Lībagu.

Dibināšanas gads: 1987, taču pirms tam, kopš 1977. gada tas pastāvēja kā aizsargājamo ainavu apvidus.

Administrācija: Dabas aizsardzības pārvalde. Talsu pauguraines dabas parkā aktīvi darbojas sabiedriskā organizācija ‘'Talsu pauguraines dabas parka atbalsts''.

Apraksts: Dabas parka teritorija ir iezīmīga ar to, ka tās siluets - reljefa pacēlums ar mežiem, saskatāms no galvenajiem ceļiem jau tuvojoties Talsiem. Tieši paugurainais reljefs ar savām īpatnībām nosaka ainavisko dažādību, turklāt tā vislabāk izteikta atklātajās, pārskatāmajās lauku kultūrainavās. Viens no Ziemeļkurzemes dabas apstākļu ziņā daudzveidīgākajiem apvidiem ar izteikti paugurainu reljefu, vairākiem nelieliem, bet dziļiem ezeriem.

52% no teritorijas aizņem meži (skujkoku un jauktu koku), nereti sastopami introducētu koku stādījumi. Nozīmīgākās dabas vērtības - mozaīktipa ainava, izteiksmīgs reljefs, aizsargājamo augu biotopu, maz pārveidotas, vecas ozolu, egļu un priežu audzes, introducēto sugu - dižskābāržu, baltegļu un duglāziju mežaudzes. Ainaviski izcila teritorija.

Ziemeļkurzemes mazpilsēta Talsi ceļotājam ir pazīstama kā deviņu pakalnu pilsēta, bet varbūt retais zina, ka tikpat jauka un romantiska ir arī pilsētas apkārtne, kas ietilpst Ziemeļkursas augstienes Vanemas paugurainē.

Te pāri kalniem un lejām ved līkumoti ceļi, paugurus rotā stalti ozoli un kuplas mežābeles, zaļo egļu sienu ieskauti debesīs raugās ezeru spoguļi ar purvainām piekrastes joslām, pakalnu desmitus klāj pļavas un birzis, veco mežaudžu ieskauti dižojas dižskābāržu, lapegļu, duglāziju un sarkano ozolu simtgadīgi stādījumi.

Talsu pauguraine ceļotāju aicina mirkli pakavēties zaļajā dabas pasaulē, izstaigāt ‘'Skaņu takas'' Mācītājmuižā, ‘'Botānikas taku'' un ‘'Bebru taku'' aiz Krovalku mājām, uzkāpt Ziemeļkurzemes augstākajā virsotnē - Kamparkalnā (http://www.kamparkalns.lv/), pasapņot Sirdsezera un Sapņezera ūdensrožu ieskautajos krastos, izbaudīt mieru un klusumu ‘'Jāņkalnu'' māju apkārtnē, uzklausīt teikas un nostāstus par seniem un ne tik seniem laikiem.

Talsu pauguraines dabas parks, dabas parki, dabas takas

Adrese: Talsu novada pagastu teritorijās - Laidzes, Laucienes un Lībagu.
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: