Andrecēnu velna gulta , dižakmeņi

Atrodas pa ceļam uz Jēču dzirnavām pie Andrecēnu mājām

Īpašiem akmeņu cienītājiem, pārējiem varētu nelikties interesants!

Dižakmens garums ir 4,5 m, platums 3 m, augstums virs zemes 0,8 m. Akmens vidusdaļā ir lēzens padziļinājums.

Par šo akmeni zināma savdabīga teika:
"Velns salasījis akmeņus un steidzies uz Strenci aizbērt Gauju (krāces augšpus Krāču dzirnavām) un aicinājis māti līdz, bet tā nav gājus. Velns viņas piesledzis pie akmeņa un pats aizgājis, bet nodomu izjaucis senču pulkstens, gailis. Velns skrējis atpakaļ atradis māti turpat pieslēgtu uz akmeņa guļam un to izvarojis, un izvarojis tādēļ ka viņa nav gājus viņam palīgā.
Toreiz ka velni ta rāvušies ar tiltu taisišanu un upju aizberšanu, tur kur tagad atrodas akmens, esot bijus jūra. Par tādu neģēlibu Dievs esot Velnu piesledzis pie jūras krasta klints. Akmenī esot iedobumi, akurāt tādi ka cilvēks uz muguras guļot mīkstā vietā iespiestu un esot arī robs ko Velns metoties mātei virsū iespiedis ar kāju pirkstiem.
Kaut man akmeņa redzetājs raksta tomēr nav minējis kā akmeni sauc tautas mutē, bet savā rakstiņa min par gultu, ta tad domaju ka saukts par “Velna gultu”, ko dzirdes no turienes iedzivotajiem."
Naukšēnu pag. K. Bukums [1926.].

Akmenī agrāk bijušas arī velna pēdas, bet tās mūsdienās vairs nav saskatāmas.

Andrecēnu velna gulta, dižakmeņi

Adrese: Atrodas pa ceļam uz Jēču dzirnavām pie Andrecēnu mājām
Mājas lapa: www.naukseni.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: