Gūdu klintis (Gaviļu iezis, Tālskata klintis) , dabas objekti

Gaujas labajā krastā, iepretī Līgatnes dabas takām

Izvirzījums pret upi; lejāk gar ūdens malu iezis pazeminās, pie Gaujas līmeņa tajā ir niša. Pārējā klinšu daļa ir koku aizsegā.

Par Gūdu klintīm ir vairāki nostāsti. Tuvējās Gūdu mājās senatnē dzīvojis ļoti skops saimnieks, kas savu dvēseli bija apsolījis velnam. Velns tad arī ierāvis saimnieku pa stāvo krauju ar visu naudas maisu dziļajā atvarā iepretim Gūdu klintīm.

Šim atvaram plostnieki, garām braucot, tad allaž ziedojuši sudraba naudu, lai tiktu garām viltīgajam līkumam. Ja noslīcis kāds plostnieks, tad, lai viņu atrastu, vajadzējis Gaujā laist maizi ar degošu sveci. Kurā vietā svece apdzisusi, tur arī bijis jāmeklē.

Cits nostāsts vēstī, ka senatnē, iepretim Gūdu mājām un iezim, lopus ganot, ganu dziesmām bijusi tik skaista atbalss, un skanējis tik tālu, ka tas iedēvēts par Gaviļu iezi. Par Tālskata iezi klints iedēvēta vēlākos laikos, slavējot brīnišķīgo skatu, kas paveras no ieža virsotnes.

Gūdu klintis (Gaviļu iezis, Tālskata klintis), dabas objekti

Adrese: Gaujas labajā krastā, iepretī Līgatnes dabas takām
Mājas lapa: www.tourism.cesis.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: