Sarkanās klintis , dabas objekti, klintis

Pie Salacas

Zemes virskārtu Latvijā veido nogulumieži: smiltis, māls, dolomīts, smilšakmens. Ziemeļrietumu Vidzemes pacēluma samērā viendabīgos pamatiežos veido vidusdevona Burtnieku svētas smilšakmeņi un māli. Tie atsedzas upju krastos un Burtnieku ezera austruma krastā.

Salacas upe, kas iztek  no Burtnieku ezera, savu ieleju izgrauzusi ne vien irdenajos kvartāra iežos, bet arī pamatiežu smilšakmeņos, kas tās krastos veido stāvas kraujas. Viena no krāšņākajām Salacas kraujām ir Sarkanās klintis.

Sarkanās klintis ( citi nosaukumi - Pietrags, Mačperu klintis) atrodas Salacgrīvas novadā, netālu no dzelzs tilta un bijušā dzelzceļa stigas uzbēruma Salacas kreisajā krastā. Tā ir Burtnieku svītas smilšakmens krauja, kas stiepjas vairāk kā 400 m garumā. Krauja nav augsta - tikai kādi 10 m, bet ļoti gleznaini, sevišķi rietošās saules staros. Klintī atrodams arī nelielas seklas alas un grotas, kas pieejamas tikai no upes puses. Iepretī klintīm Ziedoņu līcī iekārtota tūristu atpūtas vieta.

Abos Salacas krastos vēl kādus 3 km lejpus Sarkanajām klintīm sastopami atsevišķi smilšakmens iežu atsegumi. Labajā krastā ir akmeņu nobirumu krāvums un Upeskalna klintis, nedaudz tālāk Zvīguļu klintis. Pēc 2,8 km parādās 150 m garās un 4-5m augstās Junču klintis, tālāk Rostu klintis ar dažām nelielām alām un atsegumiem.

Sarkanās klintis , dabas objekti, klintis

Adrese: Pie Salacas
Mājas lapa: www.tourism.salacgriva.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: