Pāces pilskalns , arheoloģijas pieminekli, dabas objekti, pilskalni

Pāces Dzirnezera sala, ap 100 m ziemeļos no Dundagas - Ventspils lielceļa
Pāces pilskalns atrodas Dundagas pagastā, Pāces Dzirnezera salā, ap 100 m ziemeļos no Dundagas - Ventspils lielceļa. Sakarā ar to, ka Dzirnezers radies tikai pēc Pāces dzirnavu izbūves 19.gs beigās, pilskalns kādreiz atradies Pāces upītes malā, dabīgā, ap 5 m augstā krasta kraujā.
Kalna plakums ir neregulāras formas, ap 50´40 m liels. Pašlaik virs apkārtējā ūdens līmeņa tas paceļas ap 2 m augstu. Pāces ciems ("Padzen") līdz ar citām Dundagas apkārtnes apdzīvotājām vietām rakstos minēts jau 1290.gadā, kad tas nonācis Rīgas domkapitula īpašumā. Pilskalna iemītnieku apbedījumu vieta atradusies ap 0,7 km rietumos no tā, pie bij. Deguņu mājām, kur, apstrādājot laukus, 20.gs. divdesmitajos gados bieži atrastas senlietas.

Ap 200 m ziemeļaustrumos no pilskalna, Pāces dzirnezera ziemeļu krastā, vietā, kur tajā ietek Dīķkalna upīte, atrodas Pāces Elku kalns - kulta vieta. Šeit vērojams 7-8 m augsts uzkalns ar augstāku, noapaļota četrstūra formas, 90 x 80 m lielu vidusdaļu. Uzkalns apaudzis lieliem lapu kokiem, tā dienvidu nogāzē aug liels ozols.

Pāces pilskalns, arheoloģijas pieminekli, dabas objekti, pilskalni

Adrese: Pāces Dzirnezera sala, ap 100 m ziemeļos no Dundagas - Ventspils lielceļa
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: