Mazirbes evaņģēliski luteriskā baznīca , arhitektūras objekts, baznīcas

Mazirbe, Dundagas pagasts, Dundagas novads

Pirmā koka baznīca Mazirbē — Irbes baznīca — uzcelta 1766. gadā. Dundagas muižas īpašnieks Teodors fon der Osten-Sakens (Theodor von der Osten-Sacken)1866. gadā ielika pirmo pamatakmeni tagadējai mūra baznīcai, kas iesvētīta 1868. gadā. Celtniecību vadīja vācu būvmeistars A. Šrots (A. Shrott), bet būvdarbus veica vietējie meistari.

Taisnstūrveida garenbūvei ir poligonāla apsīda un slaids, augsts kvadrātveida zvana tornis ar poligonālu jumta smaili. Pirmā pasaules kara laikā (1914/1916) krievu artilērija uzspridzināja baznīcas torni, tas atjaunots 1927. gadā. Tornis majestātiski slejas debesīs 36 metru augstumā un ir kalpojis kuģa atrašanās vietas noteikšanai Irbes jūras šaurumā starptautiskās trases jūras braucējiem.

1964. gadā baznīcu draudzei atsavināja. Dievnams piedzīvoja pamestību un demolēšanu, bet Trešā atmoda nesa Mazirbes baznīcas atjaunotni (1985 — 1988, 1997).

Altārglezna «Kristus un Svētais Pēteris uz jūras» ir mākslinieces Guntas Liepiņas-Grīvas darbs (1993) – 19. gs. gleznas atkārtojums.

Dievnams ir viena no skaistākajām Kurzemes piekrastes baznīcām, kas izceļas ar izjustām, slaidām proporcijām, estētisko kvalitāti un gleznaino veidolu.

Mazirbes evaņģēliski luteriskā baznīca, arhitektūras objekts, baznīcas

Adrese: Mazirbe, Dundagas pagasts, Dundagas novads
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: