Cēsu Viduslaiku pils , kultūras objekti, pilis

Pils laukums 11

Cēsu pilsētas pirmsākumi meklējami jau 800 gadus tālā pagātne. Tie saistīti ar Cēsu Viduslaiku pili (XIII gs. sākums), ap kuru XIV gs. izveidojās pilsēta. Pils cauri gadsimtiem ir dalījusi savu likteni ar Cēsu pilsētu cīņās pret krievu, poļu un zviedru karapulkiem. Vairākkārt pārbūvēta un paplašināta, Cēsu pils savu arhitektonisko veidolu ieguva XVI gs. sākumā. Pieeju pilij apgrūtināja aizsarggrāvji un stipru mūru ieskautas trīs plašas priekšpilis. Labi nocietinātā pils pirmos nopietnos bojājumus guva tikai Livonijas karā (1558–1583), bet Ziemeļu kara sākumā pēc 1703.gada tā tika pamesta un vairs netika izmantoja militāriem mērķiem. Šodien pils ir Cēsu iespaidīgākais vēstures liecinieks un tā savus viesus piesaista ar savu viduslaiku arhitektūras romantisko pievilcību.


Pie pils uzrauga saņemot lukturīšus un mūsdienīgas bruņucepures, aicinām apskatīt šobrīd vienīgo pils torni, kurā līdz mūsdienām saglabājies iekšējais telpu un kāpņu tīkls, – Rietumu torni (XIV gs.).


Nepaejiet garām arī pils Dienvidu tornim (XV gs. beigas – XVI gs. sākums), kas ir viens no ārēji greznākajiem pils torņiem. Nokāpjot torņa pagrabā, var apskatīt pils cietumu. Pils pagalmā vasaras sezonā turpinās arheoloģiskie izrakumi un pils mūru stiprināšanas konservācijas darbi.


Tagad arī Cēsu Pils dārza tālākajā stūrī ir iespējams šaut ar loku! Ir pieejami gan pieaugušajiem, gan bērniem pielāgoti loki. Katrs dalībnieks sākumā saņem piecu bultu komplektu. Ja ar kādu no tām izdodas trāpīt mērķī, nākamie pieci piegājieni bez maksas.


Maksa par viena bultu komplekta izmantošanu – Ls 1. Tiek piedāvāti arī loku šaušanas treniņi, kā arī iespēja stendus iznomāt dažādiem pasākumiem. Sīkāka informācija, Vilius Matutis. Telefons – +371 26110535, e-pasts: [email protected]. Lūgums iepriekš zvanīt uz norādīto telefona numuru.


Ekskursiju pieteikšana Cēsu tūrisma informācijas centrā, tālrunis 6 4121815 , e-pasts: [email protected]


Ieejas maksa pils kompleksā:

Ls 2,00 (pieaugušajiem) un Ls 1.00(bērniem, studentiem, pensionāriem);


Gida pakalpojumi: sākot no Ls 15,00 (latviešu valodā) un no Ls 20,00 svešvalodās (krievu, angļu, vācu)


Viduslaiku pils darba laiks:


Katru dienu 10:00 – 17:00. Biļetes tiek pārdotas 16:15

Cēsu Viduslaiku pils, kultūras objekti, pilis

Adrese: Pils laukums 11
Mājas lapa: www.tourism.cesis.lv
Tālrunis: +371 64121815, +371 28318318
E-pasts: info @cesis.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: