Kaltenes akmeņainā piekraste , dabas objekti, klintis

Kaltene - Engure visa piekraste

Jūras krastu aizsargā dabiski akmeņu krāvumi un nobruģējumi. Nobruģējumi rodas, kad jūra no morēnas smilšmāla, kas bagāts ar akmeņiem un oļiem, izskalo un aiznes projām smalkās daļas. Atlikušie akmeņi veido diezgan ciešu segu, kas droši sargā visu pludmali.

Akmeņu krāvumi jūrmalā rodas, kad pavasaros ledus bīdās viršu krastam. Milzīgās masas dēļ ledus trieciena spēks nereti ir tik liels, ka krastā tiek iznesti desmitiem tonnu smagi laukakmeņi (1853. gadā Skultē izstumtais 70 t smagais Lauču akmens).

Akmeņi krāvumos ir sabīdīti vairākās kārtās cits virs cita. Tā veidojas ļoti īpatnēja krasta līnija ar nelieliem ragiem. Tāds ir Rīgas jūras līča Kurzemes piekrastes posms no Kaltenes līdz Engurei, kur akmens krāvumi ir pilnīgi vai pa daļai saglabājies Ķirķu rags Rojā, Pindaru rags Kaltenē un Mērsrags.

Kaltenes akmeņainā piekraste, dabas objekti, klintis

Adrese: Kaltene - Engure visa piekraste
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: