Ainažu ziemeļu mols , moli

Ainaži, Latvija

1911. gadā Valmieras šaursliežu pievadceļu sabiedrība, kurai piederēja 750 milimetru platuma dzelzceļš, izstrādāja projektu Ainažu ostas viļņlauža ziemeļu gala savienošanai ar krastu. Projekta galvenais nolūks bija ierīkot sliežu ceļa atzarojumu no Ainažu stacijas līdz viļņlauzim. Bija paredzēts būvēt dambi - molu, kas labāk nekā esošā dabiskā ziemeļu rāva aizsargātu ostas baseinu pret ziemeļu vējiem. Dambja būvi iesāka 1912. gadā, tā garums krastā 361 metri un līcī 482 metri. Uz dambja ierīkoja sliežu ceļu.

Būvdarbus pārtrauca Pirmais pasaules karš. 1915. gadā kara iestādes pavēlēja no dambja noņemt un aizvest sliedes. Kara laikā tika izpostīta arī pagaidu piestātne dambja galā un dambī tika izspridzināti divi lieli robi.  78% viļņlauža virsūdens daļas bija pilnīgi iznīcināta, pārējā daļa - stipri bojāta. Lai arī pēc Pirmā pasaules kara Ainažu ostā notika atjaunošanās darbi, iepriekšējā lielā rosība tajā pamazām pierima.

Ainažu ziemeļu mols, moli

Adrese: Ainaži, Latvija
Mājas lapa: www.tourism.salacgriva.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: