Ainažu hidrometeoroloģiskā stacija , kultūras objekti

Lauku iela 3

Ainažu hidrometeoroloģiskā stacija ir viena no vecākajām Latvijā. Darbu sākusi 1896. gadā un sāka veikt arī  pirmos novērojumus dabā.

1914. gadā tika oficiāli dibināta meteoroloģiskā stacija. Valdemāra ielā 1, bijušajā muitas mājā kādu laiku  atradās arī Ainažu hidrometeoroloģiskā stacija. Tās darbam mājā tika atvēlēta viena istaba. Blakus mājai bija ierīkots augsts masts tur augšā vilka dažādu krāsu balonus, atkarībā no vēja stipruma: melnu - ļoti stipra vētra, pa pusei melnu, pa pusei baltu - vidēji stipra vētra. Vēl mastā vilka dažādu krāsu trijstūrus. Ar tiem norādīja vēja virzienus un gaidāmos nokrišņus. Šos signālus varēja redzēt arī no Ainažu ostas.

Ar katru gadu meteoroloģiskajai stacijai nāca klāt jauni novērojumi. No 1929. gada līdz 1944. gadam tā darbojās kā hidroloģiskā stacija. 1925. gadā novēroja nokrišņus, atmosfēras parādības, sniega segas biezumu. Ar 1927. gadu noteica arī gaisa mitrumu, gaisa temperatūru un vēja virzienu un ātrumu. No 1928. gada līdz 1962. gadam noteica arī saules spīdēšanu. Ar 1941. gadu sāka noteikt gada mākoņainību un atmosfēras spiedienu. 1949. gadā sāka mērīt augsnes temperatūru, noteikt apledojumu, sarmas nogulumu. Ar 1964. gadu sāka noteikt mākoņu augstumu ar pilotbalonu metodi. Tagad Ainažu hidrometeoroloģiskā stacija atrodas Lauku ielā 3. Ar 2002. gadu sāka darboties automātiskā stacija "Milos", kas veic visus nepieciešamos meteoroloģiskos novērojumus. Šie novērojumi tiek izmantoti laika prognozes veidošanai Latvijā un Eiropā.

Ainažu hidrometeoroloģiskā stacija , kultūras objekti

Adrese: Lauku iela 3
Mājas lapa: www.tourism.salacgriva.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: